digitalizace-knih-eu-vs-google
Novinka Digitalizace knih: EU vs. Google

Digitalizace knih: EU vs. Google

Martin Stančík

Martin Stančík

28. 11. 2009 11:17

Členské státy Evropské Unie se podle francouzského ministra kultury chtějí podílet na vytvoření nové digitální knihovny.  

Reklama

Frederic Mitterrand to uvedl včera s tím, že EU tak chce konkurovat Googlu a jeho ambicióznímu projektu na vytvoření obrovské internetové knihovny. Evropští ministři se včera v Bruselu shodli na tom, že vytvoří komisi, která bude pracovat na plánu, podle kterého by "evropská digitální knihovna" měla vzniknout, říká Mitterrand v rozhovoru pro dnešní vydání francouzského listu Journal du Dimanche s tím, že digitalizace knih by neměla být ponechána v rukou soukromých společností a vlády by se k tomu podle toho měly postavit.

Digitalizace knih: EU vs. Google
i Zdroj: PCTuning.cz

Google již dříve dosáhl shody s většinou autorů a vydavatelů knih a plánuje naskenovat a publikovat online miliony knih. "Není to z mého pohledu žádný anti-amerikanismus. Věřím však, že musíme vyjádřit svůj názor. Věřím ve funkci státu," říká Mitterand. "O něčem tak důležitém, jako digitalizace našeho celosvětového dědictví nebudou rozhodovat soukromé subjekty." Francouzští vydavatelé dali Google k soudu s tím, že parazituje na literárním dědictví jejich země a chtějí, aby společnost dostala tučnou pokutu. Soud v této otázce rozhodne v lednu.

Zdroj: Reuters
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama