intel-core-i9-gulftown-otestovan
Novinka Intel Core i9 - Gulftown otestován

Intel Core i9 - Gulftown otestován

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 11. 2009 14:10 10

Slyšíte něco? To na dveře klepou procesory z rodiny Intel Core i9. Polský server PCLab již nyní přichází s testem předprodukčního vzorku.

Reklama

Nových procesorů založených na architektuře Nehalem bychom se měli dočkat během první poloviny roku 2010. Šestijádra nesoucí kódové označení Gulwtown budou vyráběna 32nm výrobním procesem a budou podporovat Hyper-Threading, jeden procesor tedy zvládne zpracovávat až 12 vláken najednou. „Superstroj“ Intel Core i9 bude navíc kompatibilní s čipovou sadou Intel X58 Tylersburg a díky patici LGA 1366 bude upgrade ze součastných procesorů velice jednoduchý. Polský server ukořistil serverový Xeon ES (Engineering sample) do patice LGA 1366, nesoucí označení Westmere.

Intel Core i9 - Gulftown otestován
i Zdroj: PCTuning.cz

Vše ukazuje na to, že se jednalo pravděpodobně o Gulftown. Šestijádrový procesor disponoval 12 MB L3 pamětí a podporoval Hyper-Threading. I když není zatím Gulftown oficiálně podporován výrobci základních desek, podařilo se Xeon rozběhnout na všech testovaných. Konkrétně se jednalo o modely Gigabyte EX58-Extreme, Asus Rampage II Gene a Asus P6T SE. Díky nepřipraveným BIOSům základních desek se celkový chod neobešel úplně bez problémů. Sice se občas vyskytovali problémy s výkonem, ale test ukázal, že dvě jádra navíc přinesla o 50% vyšší výkon, než kterým disponuje stejně taktovaný čtyřjádrový procesor Core i7.

Serverový Xeon ES byl konfrontován s konkurencí v podobě procesorů z rodin Core i7, Core i5, Core 2 Quad a Phenom II X4. Pro objektivitu testu byly všechny procesory přetaktovány na hodnotu 2.8 GHz, a jak můžete vidět, obstál šestijádrový procesor fantasticky. Vydání Intel Core i9 je plánováno na začátek roku 2010, ale již před nedávnem jste mohli tento skvost zakoupit prostřednictvím našeho fóra. Prodával ho taktovač par excellence a můj kolega Zdeněk Obermaier.

Zdroj: Tom's Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama