flash-player-10-1-s-hardware-akceleraci
Novinka Flash Player 10.1 s hardware akcelerací

Flash Player 10.1 s hardware akcelerací

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 11. 2009 19:03 15

Jakou má podporu Flash Player 10.1 u všech nejvyznamějších hráčů na trhu? Server Anandtech provedl jako jeden z prvních vlastní meření.

Reklama

Tento týden rozšiřuje nejznámější videoserver Youtube streamovaná videa v maximální kvalitě 1080p. Důležitou úlohu tak bude hrát jistě dobře optimalizovaný flash player. V opačném případě si můžete být jisti, že se váš procesor jistě zapotí. O úsporných a výkonem níže postavených platformách jako VIA Nano, AMD Neo, Atom ani nemluvě. Proč ale v dnešní době akcelerovat HD videa přes CPU, když tu máme výkonné GPU. Společnosti Adobe dnes uvedla na svět nejnovější Flash Player 10.1 a očekávání byla veliká.

Flash Player 10.1 s hardware akcelerací
i Zdroj: PCTuning.cz

Flash Player podporují vlastně všichni a tak ve výčtu spolupracujících firem nikdo významný nechybí. Server AnandTech přišel jako jeden z prvních s vlastním meřením a výsledky byli zajímavé. Zatím co spolupráce Adobe s nVidii přinesla bezkonkurenčně nejlepší výsledky. U společnosti AMD vše podle plánu zřejmě nešlo. Podpora je ohlášena pouze u Radeonů vybavených UVD2 - tedy řada 4x00 a výše. Naopak nVidia se podle serveru AnandTech už nyní může pochlubit nejlepší podporou videa ve všech směrech - akcelerace funguje na všech modelech s podporou CUDA, tedy od generace GeForce 8.

Rozdílů je ale mnohem více, nVidia využívá akceleraci skrze standardní DXVA rozhraní. AMD se rozhodla pro jinou cestu, zvolilo ATI Stream (trochu nepochopitelně si tak situaci komplikuje). Ovladače 195.50 beta pro grafické karty GeForce jsou navíc již volně ke stažení na oficiálních stránkách, nic vám nebrání v tom si akceleraci vyzkoušet na vlastní kůži. Vám všem, co vlastníte Radeon nezbývá nic jiného než si prozatím počkat, oficiální ovladače s podporou Flash Playeru 10.1 nejsou v tuto chvili k dispozici. Zatím tak musíme dát za pravdu prohlášení „World Leader in Visual Computing Technologies“ nVidie na jejich stránkách. O tom jak se bude celá situace vyvíjet vás budeme informovat.

Celý článek na serveru AnandTech si můžete přečíst zde.

edit: Jen pár minut po vydání článku se díky nejnovějším ovladačům Catalyst 9.11 dočkali i majetelé grafických karet ATI Radeon (pouze řady HD 4000 a vyšší)..

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama