nova-rada-desek-asus-tuf
Novinka Nová řada desek Asus - TUF

Nová řada desek Asus - TUF

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 8. 2009 00:00 22

Někde mezi nejvyššími modely ROG a běžnými EVO se rodí nová řada - TUF. První je samozřejmě s P55.

Reklama

Všichni výrobci desek očekávají konec tohoto roku a ten příští, jako návrat starých dobrých časů (nástup Core 2 a P45 Express). Prodeje stávajících desek jsou slabé, Core i7 si koupí málokdo a pro ostatní platformy nemá cenu ani žádné nové desky vydávat, nikdo je nechce a nebo si koupí tu nejlevnější z levných. Nezávisle na sobě, mi zástupci všech hlavních výrobců desek řeklo, že firmy opravdu vkládají do P55 a nových CPU veškeré naděje a očekávají tučné zisky. Jsem přesvědčen, že LGA 1156 se stane stejným bestsellerem jako bylo Core 2, hlavně až vyjdou dvou/čtyř jádra Clarkdale. Vzhledem k řečenému, se každý snaží udělat ty nejnabušenější P55 desky, které i když jde o střední třídu, překonají výbavou nejvyšší modely z minulosti. Asus je v tomto směru plný překvapení, a oznamuje jednu P55 desku za druhou, tahle je ale krapet kontroverzní ...

Nová řada desek Asus - TUF
i Zdroj: PCTuning.cz

Povězme si nejprve, co znamená nová řada extra vybavených desek TUF. Asus má na trhu nejvyšší řadu ROG, kterou všichni známe. Před nedávnem také uvedl další levnější řadu, stále dobře vybavených desek EVO. Nyní připravuje i TUF - The Ultimate Force. Mělo by jít o zvláštní sérii, někde mezi EVO a ROG, s mnoha vychytanými novinkami. Bohužel nechápu jak na dnešní zcela přeplněný trh, chce tyto desky směřovat a kdo bude jejich kupec .. Podívejme se co první model Sabertooth 55i , co desky přináší.

Nová řada desek Asus - TUF
i Zdroj: PCTuning.cz

Deska je viditelně postavená na PCB od modelu P7P55D Deluxe, má ale samozřejmě jiné barevné schéma (pamatujete na concept desky Asus Marine Cool?) Tahle deska je jejím nástupcem, který se na trh ale asi i dostane a nezůstane jen u konceptu. Výbava je shodná se zmíněnou deskou P7P55D Deluxe, jiné jsou kondenzátory, možnost osadit ventilátor k pamětem a zvláštní chlazení CeraMix. Za zmínku snad ještě stojí TProbe, což je další speciální čip na desce, který hlídá vytížení mosfetů a jejich teplotu. Spolupracuje s EPU a vypíná nepoužívané (přehřívajícíc se) mosfety, čímž snižuje teplotu desky okolo CPU.

Nová řada desek Asus - TUF
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako tahák pro koupi této desky, slouží dvě hlavní technologie, což je pravděpodobně málo. První je chladič s technologií CeraMix a druhá věc jsou konzolky pro upevnění ventilátoru pro paměti, který není součástí desky. No nevím, že by mě zrovna toto přesvědčilo ke koupi ...

Nová řada desek Asus - TUF
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová řada desek Asus - TUF
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavý je opravdu jedině Ceramix, což je pórovitá hmota s nepravidelným povrchem. Tento členitý povrch nabízí až o 50 procent vyšší plochu, než hladký chladič. Tedy se teoreticky může teplo vyžářit z větší plochy a rychleji. Osobně odhaduji účinnost vyšší o pár procent. Uvidíme, až změříme rozdíl. Na mne tato deska působí, jako určená pro vodní chlazení, kde chladič CPU neofukuje okolí. na pohled jde o atraktivní desku, ovšem nic extra proti běžným modelům nenabízí. Uvidíme, zdali se dostane na trh, kolik bude stát a zdali se může v záplavě P55 desek ujmout.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama