desky-s-p55-na-pctuning
Novinka Desky s P55 na PCTuning

Desky s P55 na PCTuning

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 7. 2009 00:00 14

Odhalení IT události roku se blíží, Intel již za měsíc uvede další generaci mainstreamu a my už nyní horčně pracujeme na recenzi.

Reklama

Osobně považuji uvedení Core i7/Core i5 a Core i3 pro patici LGA1156 za stěžejní událost tohoto roku, na poli IT technologií. Uvedení grafických DX11 karet mne nechává chladným, zřejmě se jich dočkáme až na vánoce, a stejně není co hrát ... myslím, že to do příštího roku s třemi GTX 280 krásně přežiji, a pak uvidím. Jelikož první sample procesoru pro LGA 1156 se již hřeje v naší testovací sestavě, vím o výkonu této platformy mnohé ... a jsem nadšen. Mé srdce taktovače se skutečně tetelí blahem nad možnostmi této platformy a CPU obzvlášť. 4GHz při 1V je neskutečný nářez, o výkonu a možnostech hovořit nesmím, NDA dodržuji. Aby byl náš testík atraktivní a úplný, nastane v září "týden LGA 1156", stejně jako jsem udělali při uvedení Core i7.

První den konce NDA se dočkáte testu všech uváděných CPU, následovat bude každý den jedna deska s čipsetem P55 Express. Podívejte se na ně na obrázcích:

Desky s P55 na PCTuning
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako první zástupce cenově přijatelných desek, s cenou kolem 3000kč s DPH přijde na řadu Gigabyte GA-P55-UD4P. Na obrázku vidíte finální desku, s pracovní verzí chladiče. V testu samozřejmě najdete plné prodejní balení.

Desky s P55 na PCTuning
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvyšším modelem od Gigabyte, bude GA-P55-UD6 s milionem napájecích fází procesoru. Za tuto desku si zákazník připlatí, ovšem i ta by se měla pohybovat v přijatelných cenových hladinách.

Desky s P55 na PCTuning
i Zdroj: PCTuning.cz

Z dílny Asus si otestujeme vyšší model P7P55D Deluxe, na levnější model řady EVO dojde řada později. I tuto desku byste měli pořídit v cenové relaci kolem 4000-4500Kč s DPH, spíše počítám s nižší cenou.

Desky s P55 na PCTuning
i Zdroj: PCTuning.cz

V první vlně nesmíme zapomenout na MSI, které budou zastupovat modely P55-GD65 a GD80. My otestujeme oba, nejprve asi levnější z nich. Na druhou vlnu testu dalších modelů se můžete těšit v průběhu září.

Ptal jsem se všech zastoupených výrobců desek, a všichni se shodli, že ceny dsek budou zhruba odpovídat cenám desek s čipsetem P45 Express při uvedení. Jde o mainstream platformu, a konkurence je tentokrát neskutečně velká. Každý výrobce doslova vrhne na trh pět až šest modelů s P55 Express a zaplaví trh, cenová válka je nevyhnutelná. Upgrade na P55 a Core i7/5/3 by mohl být cenově hodně zajímavý, jinak by ani uvedení nemělo smysl. Uvedení platformy nás čeká za měsíc, a my občas nějaký střípek z testování utrousíme, nemusíte mít strach.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama