prvni-vzorky-sandy-bridge
Novinka První vzorky Sandy Bridge

První vzorky Sandy Bridge

Michal Kleman

Michal Kleman

12. 7. 2009 00:00 7

 32nm procesory klepou na dveře, především se mluví o novince Clarkdale, nyní si však povíme o jejím následovníkovi - čipu Sandy Bridge.

Reklama

První čipy založené na 32nm výrobním procesu by se měly na trh dostat během jara roku 2010. S tím bude také souviset vydání čipu kombinujícího CPU a GPU, známého pod názvem Clarkdale. Ten se skládá ze dvou procesorových jader, vyrobených 32nm procesem, a IGP, které je však vyrobeno 45nm procesem. Sandy Bridge pak příjde o rok později, pravděpodobně v prvním kvartále roku 2011. Jde o součástku kombinující dvě až osm procesorových jáder a grafické jádro, celý čip je vyráběn 32nm procesem. Dle zdroje má Intel prototypy v revizi A0 již k dispozici

První vzorky Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory Core i5, mezi které se zařadí Clarkfield a pravděpodobně i Sandy Bridge, jsou určené pro střední segment, narozdl od dvoujádrového Clarkdale by mohl procesor Sandy Bridge teoreticky nést až 8 jader a IGP, tato informace však není potvrzená, takže "najisto" můžeme počítat se čtyřjádrovým modelem. Každé jádro by pak mělo 256kB L2 cache a sdílených 8MB L3 cache na Cycle Ring sběrnici. Severní můstek integrovaný do tohoto čipu čítá mimojiné i řadič pro DDR3 paměti s taktem 1600MHz a PCIe linky druhé generace.

Pracovní frekvence těchto procesorů jsou stanoveny na 2,8 až 3,4GHz, s Turbo módem pak dočasně dosáhnete frekvencí až 4GHz. Integrované grafické jádro bude taktováno na 1,0-1,4GHz, jeho výkon by se měl rovnat low-endovým kartám od konkurenčních společností AMD a nVidia, ale to je spíše utopie. Samozřejmostí však bude podpora standardu DirectX 11. Celý procesor má stanovené TDP na 85W.

Podle NordicHardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama