problemy-s-40nm-procesem
Novinka Problémy s 40nm procesem

Problémy s 40nm procesem

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 5. 2009 00:00 1

Problémy s výrobou 40nm GPU jsou oficiálně potrzneny, TSMC bojuje s nízkou výtěžností a předpovídá na zbytek roku značné ztráty.

Reklama

Během konference V San Jose - Kalifornii, promluvil i ředitel polovodičového gigantu TSMS, Rick Tsai. Přiznal, že s výrobou 40nm čipů jsou problémy a potýkají se s nízkou výtěžností výroby. Počty zmetků jsou vysoko nad očekáváním, a stoprocentních čipů je málo. To jsem tvrdil už před pár týdny, před uvedením Radeonu HD 4770. Čipů je i nyní málo, výrobce ale již ví, kde je problém. Ten se snad podaří brzy vyřešit, ředitel ale nespecifikoval kdy. Spekuluje se, že jde o vyšší uníky proudu, než by měly být a tak první RV740 nejsou tak úsporné a chladné, jak se očekávalo. Někteří si myslí, že jsou úniky tak vysoké, že musí mít karty přídavné napájení, a původně mělo stačit napájení skrze PCIe. To už jsme ale hluboko ve spekulacích.

Během konference také společnost oznámila bilanci za Q1/09 a predikci na další zbytek roku. Produkce 40nm čipů tvoří 1 procento z celého portfolia, a to není rozhodně málo. Nástup této technologie má narůstat, a do konce roku by měla dosáhnout 3 procent výroby všech čipů. Zřejmě se zde počítá s dalšími 40nm jádry GPU ale i dalšími produkty, mimo tento segment.

Předpověď na další část roku není příznivá. Počítá se s celkovým propadem zisků o 25-30 procent, proti loňskému roku. Počet produktů pro počítače čeká pokles minimálně o 8 procent, pro mobilní telefony až 12. Výroba pro další spotřebiče klesne o 7 procent. Jako pozitivní zprávu, TSMC ukázalo první funkční vzorek 28nm výroby, na kterou přejde už příští rok.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama