radeon-hd-4770-v-detailu
Novinka Radeon HD 4770 v detailu

Radeon HD 4770 v detailu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 4. 2009 00:00 27

Update - recenze se mohou objevit dnes. Jistě mnozí netrpělivě čekáte na uvedení prvního 40nm GPU. Abychom vám čekání zkrátili, přinášíme pohled na detaily Radeonu HD 4770.

Reklama
Radeon HD 4770 v detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Radeon HD 4770 v detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Takhle vypadá referenční provedení karty se zajímavým, ale vysoce hlučným chladičem. Radeon HD 4770 je karta nejnižšího segmentu trhu pro hráče, tedy se na ní musí šetřit úplně všude. Nejvíce se prý bude šetřit právě na chladiči a výrobci uvedou své - levnější verze, o jejichž tichosti se přesvědčíme až časem.

Radeon HD 4770 v detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladič referenční karty vzdáleně připomíná chlazení Radeonu HD 3870 a starších karet. Chladí sice exklusivně, ovšem jak se komu bude jeho hlučnost pozdávat nevím, dle mého je hlučný. Ptáte se na teploty? 40nm proces sice přinesl jistou energetickou úsporu a nižší teploty, ovšem jen o pár stupňů! Žádnou studenou kartu nečekejte, není to tak. 40nm jádr RV740 topí skoro stejně jako dnešní 55nm čipy ..

Také by vás mohlo zajímat přetaktování, které zatím není žádná sláva. 40nm výrobní postup je v plenkách a jádro šlo přetaktovat ani ne o 100 MHz. Jeho základní takt je už dost vysoký, a dál se mnoho frekvence neposune. Tohle také není karta na taktování, ale Lower Mainstream.

Radeon HD 4770 v detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

PCB karet bude napříč modely a výrobci stejné. Jsou osazeny nejlevnější mosfety a nezakryté cívky, které mohou pískat. Napájení činí 6-pin konektor. Od této karty na obrázku, se další modely budou lišit jen chladičem, součástky budou stejné. Leda by třeba Asus přinesl nějaký nadupanější model.

Radeon HD 4770 v detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladič je vybaven dvěmi heat-pipe, a jde o klasickou konstrukci, kterou známe z dalších modelů. Je plně regulovatelný, což budiž nesmírnou výhodou proti možným nereferenčním řešením.

Radeon HD 4770 v detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tady se podívejme na jednu referenční kartu s nereferenčním chlazením. Už letmý pohled nám říká, že vodiče jsou k ventilátoru pouze dva - pravděpodobně nepůjde regulovat. Ale jak jsem řekl, na verdikt o hlučnosti si ještě počkáme.

Radeon HD 4770 v detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento obrázek je dost profláklý, ale stejně si jej připomeňme. Vidíme specifikace karty vůči vlastní konkurenci. Radeon HD 4770 je marketingově mířen proti GeForce 9800 GT, kterou ale většinou o kus překoná. Soupeřit tedy spíše bude s GeForce GTX 250, která ale naopak porazí většinou jeho.

Radeon HD 4770 v detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr patří ještě obrázku jádra RV740, které je v prezentaci AMD. Jde opravdu o "část" RV770. Na závěr ještě aktuální info o testech a dostupnosti. Tato karta je sice hotová a připravena k výrobě přes měsíc, neznamená to ale, že je skladem a v dostatečném množství. Problémy s 40nm výrobou se slabou výtěžností, brzdí výrobu karet ve velkém. Žádný velký partner karty nemá, a dokonce ani v AMD nejsou samply na testy ... První várka do českých obchodů přijde prý za týden, větší dostupnost čekejme v rozsahu dvou-tří týdnů. Pokud nemáte dobré známé v distribuční síti, kartu si stoprocentně příští týden nekoupíte. A česká cena? Těšně kolem 2200 - 2500 Kč s DPH.

PS. Právě nyní mi došel mail s dotazem z Expreview v tomto znění: "Je pravda, že AMD posunulo datum uvedení Radeonu HD 4770 z 28.4 na dnes 22.4?" Já odpověď neznám, ale pokud je to tak, tak je Radeon HD 4770 uveden oficiálně na trh právě teď ..

Update 15:23 - Tak skutečně je to tak, ode dneška je oficiálně povoleno zveřejnit recenze na Radeon HD 4770. Tentokrát ale uspíšení recenzí není k ničemu - téměř žádný recenzent na světě karty nemá k dispozici, a pokud ano, nefunguje u nich změna otáček ventilátoru. Také žádní výrobci ještě karty nemají k dispozici. Máme zde paper launch, co nemá obdoby ... bez recenzí, bez karet ... AMD, to nemohlo uvedení počkat alspoň do chvíle, kdy budou mít karty recenzenti? Jinak hard launch je stále až 28.4, v tuto chvíli je ale možné hned po dokončení, recenze vystavit. Potvrdilo to AMD mailem ..

Radeon HD 4770 v detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Radeon HD 4770 v detailu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak zde máme obrázek řešení Gigabyte, jak se zdá - tak právě tento chladič je referenčním řešením! Nikoli ten ze samplu od AMD. Což ale zatím není jistě, v pondělí má dojít základní verze od Sapphire. Zdali bude vybavena prvním nebo druhým chlazením nám dá odpověď, co je opravdu referenční návrh.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama