phenom-ii-x4-955-je-skoro-tady
Novinka Phenom II X4 955 je skoro tady

Phenom II X4 955 je skoro tady

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 4. 2009 00:00 31

Již za pár dní bude uveden nový model procesoru Phenom II X4. Usilovně pracujeme na recenzi, vy se zatím podívejte na pár zajímavostí a novinek. Také podíváme na jednu očekávanou grafiku ..

Reklama
Phenom II X4 955 je skoro tady
i Zdroj: PCTuning.cz

23.4 bude uveden dosud nejvýkonnější procesor, který kdy AMD vyrobilo. Jde o Phenom II X4 955 Black Edition s frekvencí 3,2 GHz. Tento čip se stane problémem Intelu, protože všechny čipy Core 2 Quad (včetně QX9650) až do frekvence 3 GHz budou víceméně stejně výkonné. Výkonově překonat může tento Phenom pouze jediný Core 2 procesor - QX9770 Extreme Edition, s cenou třikrát vyšší. Bavíme se ovšem o základních taktech. Nárůst výkonu se bude pohybovat ve stejných číslech, jako je Phenom II X4 920 vůči modelu X4 940, nárůst frekvence je také 200 MHz. Troufnu si říci, že Phenom II X4 955 se stane výkonovým králem "klasických" čtyřjádrových čipů na trhu. Na výkon Core i7 ale stále stačit nebude.

Phenom II X4 955 je skoro tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na cenu Phenomu II X4 955, podívejte se na několik obrázků. První nám ukazuje inovovanou a aktuální platformu AMD Dragon. Srdcem je Phenom II X4 955 a paměti DDR3-1600 MHz, vše poběží na čipsetu AMD 790FX platformy AM3. Grafikou nemůže být nic jiného než Radeon HD 4890. Tak tohle je už slušné herní dělo, co říkáte? To ale není všechno! Tohle totiž AMD doplnilo zcela novou verzí utility AMD OverDrive 3.0, která přináší několik novinek ..

Phenom II X4 955 je skoro tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Novinek je více, ale jsou pod embargem. Tedy prozradím jen dvě. První je jakási online databáze profilu přetaktování, pamětí a podobně. Systém si sám osahá vaše paměti, zjistí model a stáhne z webu agresivní a ověřené nastavení. Další novinkou je automatické zvyšování napětí severního můstku a  dalších veličin, když budete taktovat CPU. Program bude tato napětí zvedat za vás dle potřeby. Poslední záležitostí, co prozradím, jsou nové profily. Ukazuje je obrázek, a jde o jakousi kopii Intel Turbo Mode. V případě potřeby výkonu v single-thread aplikaci (třeba hrách), se dvě jádra samy přetaktují a dvě zbývající naopak podtaktují, čímž se mnoho nezvýší spotřeba ale výkon ano. Zajímavé, že? Tuto utilitu již mám, oficiálně si ji stáhnete až 23.4. POZOR podporu pro tyto funkce zatím mají jen tři základní desky (více v recenzi procesoru).

Phenom II X4 955 je skoro tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr ještě pohled na českou cenu do známého shopu. Cena je poněkud vyšší. Zde zaplatíte asi 1500 Kč navíc proti AM2+ modelu Phenom II X4 940 Black Edition. Zdali vám tato vyšší investice stojí za to, záleží jen na vás. V podstatě stejnou službu vám udělá ale i zmíněný starší model pro AM2+ patici, násobičem si model X4 955 uděláte také. Osobně čekám do pár týdnů, mírné snížení ceny na hladinu kolem 7000 Kč s DPH. Za podobné ceny prodává Intel modely Q9550 a Q9650, druhý z nich je ale dražší. Na recenzi Phenomu II X4 955 jsem dnes začal usilovně pracovat, do 23.4 ale hotova nebude, budeme se snažit do konce týdne - maximálně příští pondělí.

Phenom II X4 955 je skoro tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr ještě jedna upoutávka na Radeon HD 4770 v referenčním provedení. Uvedení karty se také blíží, a doufáme, že vám recenzi na začátku příštího měsíce budeme mít šanci uvést. Karta by měla během pár dní dorazit, tedy se snad vše povede včas.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama