odemknete-si-ctvrte-jadro-cpu
Novinka Odemkněte si čtvrté jádro CPU

Odemkněte si čtvrté jádro CPU

Michal Mitrega

Michal Mitrega

24. 2. 2009 00:00 32

Včera se na internetu objevilo několik screenshotů ukazující možnost odemčení čtvrtého jádra u procesorů Phenom II X3. Dnes máme tuto informaci potvrzenu od výrobců základních desek.

Reklama

Phenom II X3 je v podstatě Phenom II X4 s jedním vyřazeným jádrem. Narozdíl od starších procesorů od AMD je ale změna pouze softwarová, jádro 'není fyzicky znehodnoceno'. V AMD ale začali vyrábět tříjádrové procesory i kvůli velkému množství zmetků. Je tedy docela dobře možné, že budete mít smůlu a odemkněte si jenom nefunkční jádro, které vám na výkonu nepřidá. Na internetu ale bohužel nikde neobjevíte statistiku jaký podíl procesorů Phenom II X3 má všechny čtyři jádra zdravé a v kolika procentech čtvrté jádro nefunguje.

Odemkněte si čtvrté jádro CPU
i Zdroj: PCTuning.cz

Radektorům VR-Zone se například podařilo úspěšně odemknout čtvrté jádro se základní deskou DFI s čipsetem 790FX. Podobné úspěchy jsou hlášeny i z tábora Biostaru, Gigabyte a dalších výrobců. Změna se konkrétně odehrává nastavením 'Advanced Clock Calibration' na hodnotu 'auto' v BIOSu základní desky. Z Phenomu II X3 710 s cenou 105 liber tak můžete vytvořit Phenom II X4 810 s cenou 150 liber.

Momentálně je reportováno, že se dají odemknout pouze nové výrobní dávky 0904. O budoucích možnostech odemykání čtvrtých jader procesorů se tedy můžeme jenom dohadovat.

Zdroj: VR-Zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama