debian-linux-5-0-je-venku
Novinka Debian Linux 5.0 je venku

Debian Linux 5.0 je venku

FidoUncle

FidoUncle

17. 2. 2009 00:00 12

Pokud zatím s Linuxem jen opatrně koketujete, distribuce Debian asi nebude pro vás to pravé. Ale třeba se těšíte na opravdu levné netbooky s procesory ARM. Jak to spolu souvisí?

Reklama

Po 22 měsících vývoje může sdružení Debian Project ohlásit, že Deban GNU/Linux 5.0 je venku a prohlášen za stable verzi. Distribuce se pyšní kódovým jménem Lenny. Distribuce Debian je ceněna pro svůj velmi stabilní vývojový model a dlouhou podporu. I proto byla vybrána jako základ pro uživatelsky příjemnější distribuci Ubuntu, která je pro mnoho lidí možná známější. OS je vhodný prakticky pro vše od palmtopů a handheldů až po superpočítače. O tom svědčí i výčet podporovaných platforem: Sun SPARC, HP Alpha, IBM PowerPC, Intel IA-32, IA-64, HP PA-RISC, MIPS, ARM, IBM S/390 a samozřejmě i AMD64(EM64T).

Debian Linux 5.0 je venku
i Zdroj: PCTuning.cz

Lenny nabízí například sadu nástrojů Emdebian, která dovoluje vytvářet balíčky pro embedded systémy s procesory ARM pomocí cross-kompilace. Zároveň byl dokončen ARM EABI port armel, který je výsledkem spolupráce komunity okolo Debianu, společnosti Canonical(Ubuntu) a samotné firmy ARM Inc.. Velmi levné netbooky s tímto systémem a procesory s architekturou ARM tedy již nejsou daleko.

Odpověď na úvodní otázku již znáte. Novou stabilní verzi Debianu si však můžete vyzkoušet již nyní a to na jakémkoli PC.

Podle The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama