prvni-athlony-x4-budou-usporne
Novinka První Athlony X4 budou úsporné

První Athlony X4 budou úsporné

Michal Kleman

Michal Kleman

15. 2. 2009 00:00 7

V průběhu roku hodlá AMD vydat mnoho modelů procesorů založených na architektuře K10,5. Zajímavé je, že před relativně levnými čtyřjádry bez L3 cache výjdou jejich "EE" verze.

Reklama

Procesory AMD Athlon X4 s čipem Propus byly plánovány na konec druhého kvartálu tohoto roku, společně se svými pomalejšími, ale dražšími verzemi se sníženou spotřebou. Úsporné procesory však nebyly odsunuty, narozdíl od klasických verzí, kterých se tedy paradoxně dočkáme přibližně dva měsíce po vydání Energy Eficient modelů.

První Athlony X4 budou úsporné
i Zdroj: PCTuning.cz

Úsporné procesory budou mít TDP stanoveno na 45W, jde o modely Athlon X4 605e a Athlon X4 600e. Oba jsou založeny na čtyřjádrovém čipu Propus, který je vyráběn 45nm procesem. Propus se od klasického "high-endového" Denebu liší hlavně absencí cache třetí úrovně, a tedy i nižšími náklady na výrobu. L2 cache má kapacitu 512KB na jádro.

Klasické Athlony X4 uvidíme na trhu na začátku třetího čtvrtletí, pravděpodobně v červenci. Zatím jsou známé pouze dva plánované modely, a to Athlon X4 615, který pracuje na taktu 2,7GHz a má TDP 95W a Athlon X4 605 s taktem 2,5GHz a TDP shodné s předchozím modelem. Tah AMD je logický, kdo nepotřebuje masivní výkon a radši ušetří, ať si koupí tyto "kleštěnce" originálního Denebu. Kdo pak chce výkonný stroj, si buď dva/tři měsíce počká, nebo si připlatí za L3 cache v podobně procesoru AMD Phenom II s jádrem Deneb.

K této novince se váže ještě jedna spíše "poznámka," nežli plnohodnotná zpráva. AMD Phenom X4 s TDP stanoveným na 140W se koncem března (III.) přestane vyrábět, pokud o něj někdo má zájem, je čas udělat poslední objednávky. "Úsporný" model tohoto procesoru s TDP 125W dosáhne EOL v Q2.

Podle Fudzilla 1, 2 a 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama