vypusteni-beta-win7-microsoft-nezvladl
Novinka Vypuštění beta Win7 Microsoft nezvládl

Vypuštění beta Win7 Microsoft nezvládl

Helmich Jiří

Helmich Jiří

11. 1. 2009 01:00 56

Vypuštění betaverze nového operačního systému Windows 7 provázely nebývalé technické problémy. Microsoft nevyhradil pro tuto událost dostatek serverů a několikrát tak došlo k pozastavení distribuce.

Reklama

Od konce loňského roku se všichni fanoušci Windows těšili na nový úlovek do sbírky. Bylo takovým malým veřejným tajemstvím, že po tom, co Steve Ballmer představí Windows 7 na CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas, bude k dispozici veřejná betaverze systému. Vzhledem k tomu, co Microsoft za dobu vývoje systému nasliboval (od přepracovaného jádra po nové fíčury v GUI), bylo zcela jasné, že o novou betaverzi bude veliký zájem. Zvláště pak po neúspěchu Windows Vista. O nové Windows se zajímá opravdu mnoho lidí, tentokráte i takových, kteří se běžně o betaverze operačních systémů nestarají.

Microsoft na CES oznámil, že 9. ledna odpoledne bude betaverze ke stažení. Již od brzkého rána (evropského času) bylo na serveru http://microsoft.com/windows7 znát, že se o něj zajímá poměrně mnoho lidí. Zveřejnění download linků však bylo v nedohlednu. Odpoledne ale přes web Technetu “unikly” linky odkazující na generátor licenčních čísel vázaných na LiveID. A to byl konec příslušných serverů. Ty ohromný nápor neustály, několikrát vypadly, nicméně některým šťastlivcům se podařilo licenční kódy získat. O chvíli později spadly i download servery, kde byly k dispozici obrazy instalačních DVD. V tu chvíli je ale již dávno bylo možné stáhout z torrentů nebo rapidshare.

Nicméně bez licenčních čísel jsou vám zmiňované instalační obrazy k něčemu platné jen na 30 dní (pokud se nepokusíte o kličku se kterou přišel Computerworld). Mnozí lidé začali sepisovat návody na to, jak licenční kód na Windows 7 získat. Používali nejrůznější pluginy pro své prohlížeče, aby si tak dokonale ohlídali chvíli, kdy se jim na monitoru objeví licenční číslo místo nervy drásající zprávy “Server too busy”. Některým tento návod kolem 04:30 v sobotu ráno dokonce pomohl k cíli. Nicméně o pár hodin později se Microsoft rozhodl, že aplikaci na přidělování licenčních čísel stáhne z očí veřejnosti a opět přidá pár serverů tak, aby celý cluster ohromnou zátěž zvládl.

Vypuštění beta Win7 Microsoft nezvládl
i Zdroj: PCTuning.cz

Vypuštění beta Win7 Microsoft nezvládl
i Zdroj: PCTuning.cz

U softwarového giganta tohoto kalibru je však tato situace zcela zarážející, například u konkurenčního Google si lze takovouto de facto fušařinu jen těžko představit. Možnosti Microsoftu musí být obrovské, je tedy poměrně zarážející, že se na tuto událost v Redmondu patřičně nepřipravili. O znovuzprovoznění patřičných aplikací bude informovat The Windows Blog.

Odkazy jsou momentálně funkční (download servery ale často padají), zkuste se přihlásit na webu http://technet.microsoft.com/ a poté přejděte na jeden z odkazů vedoucí k získání licenčního klíče. Systém by vás pak neměl přesměrovat na web o Windows 7 ale na stránku s vygenerovaným licenčním kódem.

UPDATE: Microsoft se dle článku na The Windows Blog rozhodl, že po problémech, které provázely vypuštění veřejné betaverze systému, zruší limit 2,5 milionu licenčních klíčů a zájemci tak mohou získat licenční číslo bez ohledu na celkový počet vydaných klíčů až do 24.1.2009.

Vypuštění beta Win7 Microsoft nezvládl
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama