konecna-roadmapa-45nm-cpu-amd
Novinka Konečná roadmapa 45nm CPU AMD

Konečná roadmapa 45nm CPU AMD

Michal Kleman

Michal Kleman

1. 12. 2008 00:00 6

O vydání nových procesorů společnosti AMD se mluví již dlouho a drby budou již brzy u konce. Dle nové roadmapy to však opravdu nebude před Vánoci. O důvodech odkladu AMD nemluví.

Reklama

Původně jsme se měli dočkat prvnch 45nm procesorů ještě pro platformu AM2+ již tento rok a dokonce měly tyto modely zasáhnout předvánoční horečku. Bohužel, jejich vydání bylo opravdu posunuto a to je nyní potvrzeno i výrobci základních desek. Nejvýkonnější procesor AMD pro patici AM2+ si tak pořídíte až sedm dní po svátku kocoura Silvestra, tedy 8. ledna (I.) 2009.

Konečná roadmapa 45nm CPU AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Vydání ostatních procesorů se zjevně nijak neposunulo, čtyř a tříjádra pro socket AM3 budou k dostání již během února(II.), tedy měsíc po vydání prvních součástek s jádrem Deneb. Poté bude následovat dvouměsíční "pauza" a AMD odhalí světu, jaký vliv má cache třetí úrovně na aplikace pro klasický desktop. V dubnu (IV.) budou totiž vydány procesory s jádry Propu a Rana, tedy modely vzniklé (a zlevněné) okleštěním 6MB paměti, kterou mnozí považují za užitečnou pouze pro servery.

Konečná roadmapa 45nm CPU AMD
i Zdroj: PCTuning.cz


Všimněte si dvou rozdílných pinů, které budou bránit AM2+ procesorům ve vsazení do patice AM3. Vpravo AM2+ model.

Červen (VI.) se pak u AMD ponese ve znamení vydání dvoujader. Procesory Regor se jistě stanou kvalitním základem pro levný počítač a pokud budou k dostání i ve verzi Black Edition, může jít o šampiony v přetaktování. Osobně fandím novým procesorům AMD, ne proto, že bych byl "fanAMDik", ale protože věřím, že absolutní hegemonie Intelu trhu a vývoji nesvědčí.

Podle Tech Power UP

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama