dve-zakladovky-s-igp
Novinka Dvě základovky s IGP

Dvě základovky s IGP

Michal Kleman

Michal Kleman

23. 11. 2008 00:00 1

Společnost EVGA, tradiční partner Nvidie, vydala novou základní desku s čipsetem Nvidia nForce 730a. Poté si představíme desku Galaxy s čipovou sadou Intel G41.

Reklama

První z desek pochází z továrny společnosti EVGA. Jde o model pro platformu AMD, najdeme tedy patici s 940 piny - AM2+. Paměťové sloty jsou tedy určeny pro DDR2 moduly. V čipsetu je integrovaný grafický procesor GeForce 8200, ten nese 16 stream procesorů s taktem 1200MHz. SAmozřejmostí je podpora "vymožeností", jako je CUDA rozhraní, nebo PhysX engine. Co se týče výstupů grafiky, motherboard společnosti EVGA je vybaven D-Sub, DVI a HDMI konektory.

Dvě základovky s IGP
i Zdroj: PCTuning.cz

Novince nechybí ani šest SATA 3.0 Gbps portů, IDE rozhraní nebo osmikanálový audiovýstup. Novinka Galaxy poskytuje podobnou výbavu co se týče diskových polí, zvuku a videa, jen je o dva SATA porty chudší. U desky Galaxy je však nový čipset Intelu integrován poněkud složitěji. Jde totiž stále o tu samou desku, která byla prezentována jako nejlevnější vůbec. Ano, dala se sehnat za $50, nyní je navíc vybavena čipsetem G41.

Oproti minulému řešení je zde značný pokrok, Intel X4500 zvládá dekódovat HD formáty MPEG2/VC1/VC. Problém je však v DVI a Display Portu, který je součástí nabídky Galaxy. Tyto porty nemohly být vyvedeny klasicky, to by vyžadovalo předělání designu desky, a tak jsou porty na samostatném kusu tištěného spoje. Ten je ovšem nešikovně rozměrů PCIe x16, na dotaz proč není PCI, popřípadně PCIe x1 odpověděli inženýři Galaxy, že každé z rozhraní, DVI i Display Port si vyžadují 8 linek a tím se dostáváme na kraj možností čipsetu G41.

Dvě základovky s IGP
i Zdroj: PCTuning.cz

Obě deska Galaxy je formátu micro-ATX, EVGA pak klasického ATX. U obou modelů jde o zajímavé a levné řešení pro HTPC, popř. SFF PC. Deska EVGA bude k mání za $95, deska společnosti Galaxy pak za $50. Rozdíl je tedy skoro dvojnásobný, přesto není nijak výrazný, na desce s čipsetem nForce však máte i šanci, že si zahrajete nějakou hru. Na druhou strnu, nové grafické jádra Intelu také nedopadla nejhůře ani co se her týče a stává se, že konkurují integrovaným Radeonům HD3200.

Podle Tech Connect Magazine a Expreview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama