tsmc-masove-spousti-40nm
Novinka TSMC masově spouští 40nm

TSMC masově spouští 40nm

Michal Kleman

Michal Kleman

18. 11. 2008 00:00 20

Nevějtší samostatná asijská továrna na mikročipy postoupila o další krůček ve vývoji a spustila masovou výrobu 40nm čipů. Dočkáme se nějakých podstatných produktů vyráběných tímto procesem?

Reklama

40nm proces byl oficiálně oznámen včera, do nabídky se dostala jak G (General Purpose - pro rychlé a výkonné čipy) tak LV (Low Voltage - pro úsporné čipy) verze výroby. 40nm G proces může být použit pro čipy jakými jsou procesory, grafická jádra, čipy herních konzolí, síťvá zařízení nebo FPGA. "LP" verze se pak používá například pro mobilní zařízení a čipy zajišťující bezdrátové spojení.

TSMC masově spouští 40nm
i Zdroj: PCTuning.cz

Nové procesy mají 2,35x vyšší hustotu křemíkových "bran" oproti 65nm procesu. 40G je pak o 30% rychlejší při stejných únicích proudu, popřípadně má o 70% nižší úniky při stejné rychlosti. Zároveň by se měla spotřeba snížit až o 45%, u 40LP procesu dokonce o 50% oproti 65nm procesu. Jedna SRAM paměťová buňka skládající se ze šesti tranzistorů pak má nejmenší rozměry co se týče široké komerční dostupnosti výroby, a to 0,242μm2

S novým produktem se váže i hojně využívaná infrastruktura Reference Flow 9.0, jde o jistý "balíček" technologií a postupů úpravy designu, který snižuje nároky na napájení výsledného produktu. Pro užití 40nm procesu TSMC navíc výrobci nemusí měnit design čipů, nejde totiž o full-node krok a postačí design 45nm čipu.

40nm proces TSMC je jeden z nejpokročilejších jaký můžete na součastném trhu sehnat. Pravděpodobně sehraje významnou roli v blízké budoucnosti. Bude užíván v spotřební elektronice, mobilních zařízeních i počítačích. Jen pro představu, objednaný ho již mají velikáni jako ATI nebo Nvidia a Altera, výrobce FPGA systémů.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama