skutecna-propustnost-tri-channel-na-core-i7
Novinka Skutečná propustnost Tri-channel na Core i7

Skutečná propustnost Tri-channel na Core i7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 11. 2008 00:00 19

Většina recenzí má v měření propustnosti pamětí chybu, včetně té naší. Já jsem na to sice upozorňoval už v článku, nyní vám ale přínáším změřenou opravu. Výsledek je lepší, než jsem čekal ..                                                   

Reklama

Velká většina recenzentů (v zahraničí i u nás) udělala při testu Core i7 zásadní chybu. Udělal jsem ji i já, jelikož jsem se fakta dozvěděl pozdě. Nyní ale svou chybu napravuji. O co jde? Téměř ve všech recenzích byla měřena propustnost pamětí v programu Everest. A to byla chyba. Podle pracovníká Intelu, Francois Pidnoel totiž v současné verzi ještě neumí Everest změřit propustnost správně. Stále pracuje jen se dvěma moduly, a na výsledcích je to vidět. Téměř všechny recenze totiž konstatovaly, že propustnost Dual versus Tri-channel je sice trochu vyšší, ale jen o málo. Skutečná propustnost je ale někde úplně jinde ... a změřit ji nyní lze pouze v programu Sandra ...

Skutečná propustnost Tri-channel na Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je vidět na mém novém měření, výsledky jsou opravdu diametrálně jiné. Paměti na stejném nastavení u platformy Core 2 a Core i7 v Dual channelu se liší o pouhých 24 procent pro Core i7. Pokud ale osadíme třetí modul (na jakémkoliv časování a frekvenci) naroste propustnost o 50 procent! Rozdíl mezi Dual-channel a Tri-channel u procesoru Core i7 965 (3200MHz) a nastavení pamětí na 1333MHz při 24-8-8-8, je tedy 50 procent. V původním testu to byly řády procent. Proti testovacímu Core 2 QX9770 to tedy dělá nárůst přes 90 procent. Tímto se čtenářům a také Intelu omlouváme za podhodnocení výsledků ... správné jsou tyto (a také jsou mnohem lepší).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama