vylepsena-geforce-gtx-260-otestovana
Novinka Vylepšená GeForce GTX 260 otestována

Vylepšená GeForce GTX 260 otestována

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 9. 2008 00:00 13

V těchto dnech uvede NVIDIA vylepšenou GeForce GTX 260. Stále na 65nm výrobním procesu, ale s více shader jednotkami v GPU jádře. Jak moc se vyšší počet stream procesorů projeví na výkonu, nastíní první z testů.

Reklama
Vylepšená GeForce GTX 260 otestována
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby si mohla NVIDIA upevnit pozici ve střední třídě, vydává v tento čas vylepšenou GeForce GTX 260. Karta se na první pohled v ničem od své starší sestry neliší. Poznáme ji pouze podle označení výrobců. Někteří producenti zvolil označení "Gold", jiní třeba "Plus" a mnoho dalších (Zotac je označuje AMP 2). Před koupí je nutné se přesvědčit, zda jde o nový nebo starší model.

Vylepšená GeForce GTX 260 otestována
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádro karta nese v novější revizi, výrobní proces ale zůstal bohužel zachován. Zpočátku se o této kartě hovořilo, jako o prvním modelu s jádrem G200 na 55nm výrobním procesu. NVIDIA ale změnila strategii, a tento výrobní postup prý zcela přeskočí a přejde rovnou k 40nm. První karty by se prý měly objevit již na jaře, stále je ale brzy předjímat.

Specifikace karty: Frekvence jsou stejné, jako u starší karty 576MHz GPU, 1242MHz pro SP, 2000MHz pro GDDR3. Vzhledem k vyššímu počtu aktivovaných SP procesorů, je změněn i počet TMU, TAU jednotek. Počet ROP je stejný (tedy i kapacita paměti je stejná 896MB). Karta má tedy o 24 SP více. Vzhledem k nižším frekvencím bude ale její výkon těsně pod GeForce GTX 280. V případě přetaktované edice, bude tato karta pro GTX 280 vážnou konkurencí.

Vylepšená GeForce GTX 260 otestována
i Zdroj: PCTuning.cz

Vylepšená GeForce GTX 260 otestována
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyšší počet Stream procesorů se dokáže významnějí uplatnit pouze v některých situacích a titulech. Při zapnutém vyhlazování je jejich úloha větší, a rozdíl by mohl být vidět. Ve velké většině her ale 24 SP navíc téměř nepoznáme. Přetaktování původní karty (s 192 SP) přinese větší nárůst výkonu, než 216 shaderů při základních frekvencích.

Několik prvních testů, tuto prognózu potvrzuje. Nárůst výkonu je od 1-8 procent, průměrně spíše kolem 4-5 procent. Jsou hry, kde výkon proti starší kartě nenaroste vůbec, ale v některých může mít o krapet navrch. Rozdíl výkonu mezi původní GeForce GTX 260 a novou verzí je velmi malý, a téměř zanedbatelný (podívejte třeba na fps Crysis).

Nejsem si jist, zdali je pro tuto kartu na trhu vůbec ještě prostor. GeForce GTX 260 se bude jistě ještě dále prodávat, a nová verze má proti ní minimální přínos. Pokud bude cena příznivá, nabízí se zde ale dobrá alternativa ke GTX 280, kdy si novou GTX 260 pouze mírně přetaktujete a dosáhnete na výkon nejvyššího modelu bez potíží.

zdroj: HKPC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama