cinske-cpu-godson-3-pristi-rok
Novinka Čínské CPU Godson-3 příští rok

Čínské CPU Godson-3 příští rok

Ctibor

Ctibor

5. 9. 2008 00:00 4

Třetí generace čínského procesoru Godson by měla spatřit světlo světa příští rok. S čtyřmi a více jádry, x86 kompatibilní a také s velmi příjemnou spotřebou bude útočit na pozice čipu Intel Atom.

Reklama

Detaily o třetí tí generaci čipu Godson zveřejnili minulý týden čínští inženýři v Kalifornii. Pomocí něj by chtěli zpřístupnit možnosti dnešních počítačů i těm nejobyčejnějším obyvatelům Číny. Na jeho vývoji nyní pracuje přes 200 výzkumných vědců z Čínské akademie věd - Institutu počítačové technologie.

Čínské CPU Godson-3 příští rok
i Zdroj: PCTuning.cz

Vývojáři přiznávají, že svůj vstup na pole počítačových čipů uskutečnili poměrně pozdě, avšak jsou údajně na dobré cestě, aby se celá země stala technologicky nezávislou na okolním světě, což je jejich prvořadý záměr. To hlavně proto, že technologie, které dostávají k dispozici jsou většinou o pár generací zpět oproti současným.

Čínské CPU Godson-3 příští rok
i Zdroj: PCTuning.cz

První jednojádrový čip Godson-1 byl představen v roce 2001, po něm následovaly procesory založené na architektuře Godson-2 v letech 2003, 2004 a 2006 a každý z nich údajně ztrojnásobil výkon svého předchůdce. Abyste měli představu o jeho rychlosti, tak poslední nejrychlejší verze Godsonu-2 s taktem na 1GHz je srovnatelná přibližně s Pentiem 4 1,3GHz. Ačkoliv porovnání je poměrně těžké, neboť tetno není se svou RISC architekturou x86 kompatibilní. Ano, asi byste si řekli, že tedy nic moc, avšak spotřeba tohoto čipu byla maximálně 4W. I proto byl Godson-2 nasazován do některých UMPC. Pokud vám jméno Godson nic neříká, možná to bude tím, že tyto procesory vyráběné společností ST Microelectronics jsou známé spíše pod značkou Loongson, což v překladu znamená "dračí čip".

Čínské CPU Godson-3 příští rok
i Zdroj: PCTuning.cz

Avšak zpět k přítomnosti. Nový Godson by měl být čtyřjádrový procesor s taktem opět lehce nad hranicí 1GHz vyráběný 65nm technologickým procesem a za pomoci dvouset nových instrukcí také plně x86 kompatibilní. Navíc by měl být také velmi dobře škálovatelný, co se týká počtu jader, to znamená, že vývoj čipů s ještě větším počtem jader by neměl být problém a nebudou nutné žádné zásadní zásahy do jeho designu (brzy po čtyřjádrovém by měl přijít na trh i osmijádrový čip). Architektura navíc umožňuje velmi dobře kontrolovat jeho spotřebu. Jádra mohou být vypnuta pokud nejsou v permanenci a také každé z nich může pracovat na různé frekvenci. Podle předběžných výsledků by si quadcore Godson-3 měl říct maximálně o 10W.

Vzhledem k tomu, že Godson-3 nebude x86 procesor, ale bude tuto skutečnost pouze simulovat, neměl by porušovat žádný z patentů společnosti Intel. A v tomto případě bude jeho rychlost "pouze" 80% skutečného x86 čipu. Samozřejmě nebude konkurovat dnešním desktop procesorům od Intelu či AMD avšak svou spotřebou i cenou by se měl stát velkou konkurencí především pro - dnes u výrobců velmi oblíbený - Intel Atom či VIA Nano.

Zdroj: Technology Review

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama