nvision08-sli-pobezi-na-x58
Novinka Nvision08: SLI poběží na X58

Nvision08: SLI poběží na X58

Václav Vlček

Václav Vlček

28. 8. 2008 01:00 25

Maximální grafický výkon s novými procesory Nehalem bude možný i s kartami Nvidia. Dva, tři nebo i čtyři akcelerátory si budete moci zapojit i na Intel chipsetu.

Reklama
Nvision08: SLI poběží na X58
i Zdroj: PCTuning.cz
Nvision08: SLI poběží na X58
i Zdroj: PCTuning.cz
Nvision08: SLI poběží na X58
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr konference Nvision se nesl v poklidné atmosféře posledních technických přednášek a diskuzí, skončila i závěrečná velkolepá show s Jamie Hynemanem a Adamem Savagem. Zbývala pouze poslední speciální tisková konference uspořádaná speciálně pro evropské novináře. Její téma? Chipsety s logem  Nvidia. Dopředu jsme nic víc netušili a dalo se tak jenom spekulovat. Bude to nový chipset pro Nehalem? Nebo jetšě něco převratnějšího? Nakonec se opravdu vyplatilo čekat, protože Tom Peterson , vedoucí technického marketingu společnosti Nvidia, oznámil zásadní informaci.

Nvidia oficiálně uvolní technologii SLI pro nový čipset Intelu Tylersburg

, známý spíše pod označením X58.



Vzhledem k oznámenému faktu, že Nvidia neplánuje žádný vlastní chipset využívající rozhraní QPI (novinka u Nehalemu), přišli by uživatelé o možnost zapojit víc než jednu kartu v systému. Ani multigpu řešení se v nejbližší době nedočkáme, naopak Nvidia se chce této cestě zvyšování výkonu pokud to jen bude možné vyhnout, jak se vyjádřil v rozhovoru

Jeff Fisher

. Takže licencování technologie SLI pro nový chipset je opravdu víc než logický krok, rozhodně lepší než nutit výrobce základních desek k hybridnímu řešení s využitím můstku NF200.



Opravdu zajímavý je fakt, že celé řešení je pouze

na úrovni software a nevyžaduje žádnou HW modifikaci

chipsetu X58 nebo jiných komponent na desce. Zjednodušeně řečeno postačí prostě nová verze ovladačů a můžete si do nového systému naládovat Nvidia grafik kolik jen se do PCIe konektorů vejde. Takhle to bude alspoň pro koncové uživatele, výrobci základních desek to budou mít trošku komplikovanější. V první řadě Nvidia nedá svojí technologii zadarmo, pro implementaci podpory

bude potřeba licence

. Bez ní prostě dvě a více Nvidia karet na X58 nepoběží, nový čipset sám o sobě žádnou podporu pro SLI nemá. Celý fígl spočívá v tom, že po zaplacení příslušných poplatků (budou se lišit podle partnera a můžou krýt jakýkoliv produkt nebo jen jeden typ desky) vydá Nvidia speciální kód pro daný motherboard a ten se implementuje do BIOSu. Podmínkou vydání kódu je otestování základní desky v laboratořích Nvidia, což zaručí maximální spolehlivost, kompatibilitu a nakonec to hlavní - certifikaci pro SLI. Ovladače si potom tento kód přečtou, porovnají s databází korektních licencí a pokud vše sedí, SLI se rozběhne.



Tom Peterson samozřejmě okamžitě zmiňoval, že Nvidia ani moc nepočítá s neprolomitelností tohoto kódu. Jeho smysl je hlavně v tom, aby koncový uživatel získal spolehlivý, funkční a bezproblémový systém, kde bude vše fungovat jak má. Pokročilejší uživatelé si pak po libosti můžou hrát s upravenými ovladači na vlastní riziko


Zajímavé je i řešení implementace kódu do BIOSu. Nvidia ho totiž vydá jednou po otestování hardware a ten bude fungovat nadále ve všech budoucích verzích firmware. To je samozřejmě dobrá zpráva, protože vyžadovat certifikaci pro každý update by celkem pochopitelně bylo zbytečné zdržení. Nvidia je si toho vědoma a proto bude v tomhle ohledu benevolentní.



Certifikace pro SLI u čipsetu X58 nemá nic společného s certifikaci SLI-Ready pro paměti. to ovšem neznamená, že výrobce základní desky nemůže přidat podporu pro EPP (Enhanced Performance Profile) do BIOSu. Alespoň to tvrdí Tom Peterson. Takže nové základní desky by teoreticky mohly podporovat jak EPP od Nvidie, tak XMP profily od Intelu. 



Velice  příjemný je i fakt, že

podpora SLI má být dostupná rovnou při uvedení Tylersburgu na trh

. Znamená to, že budou vydány příslušné ovladače a všichni výrobci s příslušnými licencemi budou mít už příslušný kód implementovaný v BIOSu. Nové desky s čipsetem X58 tak budou první platformou, která umožní srovnávat jak SLI tak CF na jedné platformě.



Nvision08: SLI poběží na X58
i Zdroj: PCTuning.cz
Nvision08: SLI poběží na X58
i Zdroj: PCTuning.cz


V prezentaci byl také přehled nejrůznějších SLI kombinací, které budou dostupné na nové platformě. Samotný čipset X58 podporuje dva plnohodnotné PCIe 16x, jak je také vidět na první variantě. Alternativně lze samozřejmě rozdělit jeden kanál na dva PCIe 8x, což umožní osadit TriSLI, ovšem zase po zapojení dvou karet bude mít jedna pomalejší sběrnici. Takový problém řeší třetí varianta, ve které je

druhý kanál rozdělený přes splitter

. Ten umožní provoz buď v režimu dvou 8x nebo jednoho 16x s tím,  že druhý kanál je pak úplně odpojen. No a na konec zbývá maximalistické řešení s osmi PCIe 8x pozicemi.



Nvision08: SLI poběží na X58
i Zdroj: PCTuning.cz
Nvision08: SLI poběží na X58
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím ovšem výčet možností nekončí, protože druhý slide hned nabízí další kombinace s přidaným můstkem Nforce200. Díky němu je možné zapojení tří a čtyř PCIe v plném 16x režimu. Jak ovšem zmiňoval Tom Peterson, s aktuální škálovatelností ve hrách to je v podstatě zbytečné řešení. Využijí ho spíš profesionálové, kteří provádí výpočty přes grafické karty pomocí rozhraní CUDA. Tam je škálovatelnost multigpu řešení celkem pochopitelně mnohem lepší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama