athlon-vs-atom
Novinka Athlon vs. Atom

Athlon vs. Atom

Zdeněk Šarman

Zdeněk Šarman

15. 8. 2008 00:00 39

Desktop systém s procesorem AMD Athlon 64 2000+ je podle testů na Tom's Hardware energetický méně náročný a přitom výkonnější než konkurenční řešení s procesorem Atom.

Reklama

Po nedávno zveřejněném testu srovnávajícím výkon procesoru Intel Atom s procesorem VIA Nano se na serveru Tom’s Hardware objevil další zajímavý test, který srovnává procesor Atom s taktem 1,6GHz s procesorem Athlon 64 2000+ taktovaným na 1GHz. Výše zmíněný procesor od společnosti AMD, založený na architektuře K8, je odpovědí na energeticky nenáročný procesor Atom. Jen pro úplnost, oba testovací systémy byly založeny na desktopových platformách a to AMD na chipsetu 780G a Intel na chipsetu 945GC.

Celkové výsledky i přes výkonnostní rozdíl mezi oběma procesory dopadly pro AMD více než dobře. Athlon ve většině testů poskytoval znatelně vyšší výkon než Atom a obdobně na tom byl systém od AMD i co se spotřeby týče. I když je Atom energeticky méně náročný na spotřebu (4W oproti 8W), kamenem úrazu se ukázal být sám použitý chipset (22,5W u Intelu oproti 0,95W u AMD).

Athlon vs. Atom
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě výkonu a spotřeby má řešení od AMD i další výhody, např. dvojnásobný počet SATA portů (6 oproti 3), lepší integrovaný grafický čip (RADEON HD3200 oproti GMA950 u Intelu), přítomnost rozhraní DVI a HDMI apod. Přitom cena procesoru Athlon 64 2000+ by se mohla pohybovat kolem $90 (asi 1.500,- Kč). Ve prospěch řešení od AMD mluví i možnost jeho použití bez aktivního chlazení čipsetu, což u Intelu možné není.

Protože ale nic není dokonalé, tak i řešení od AMD má své mouchy. Tou největší se zdá být existence 780G čipsetu pouze pro platformu microATX, zatímco Intel nabízí výrazně menší miniITX. Pokud se ale společnosti AMD podaří nabídnout velikostně podobné řešení, bude další vývoj více než zajímavý.

Zdroj: Tom's Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama