nvidia-prestane-vyrabet-cipsety
Novinka Nvidia přestane vyrábět čipsety

Nvidia přestane vyrábět čipsety

Michal Kleman

Michal Kleman

2. 8. 2008 00:00 20

Společnost Nvidia přestane vyrábět čipsety, jak pro Intel, tak pro AMD. Server X-bit labs spekuluje, že multi-gpu technologie známá jako SLI je v ohrožení.

Reklama

Podle zpráv přestane Nvidia vyrábět čipové sady díky neshodám s Intelem. NEjvětší problém je prý v licenci na novou sběrnici Quick Path Interconnect používanou u proceorů Nehalem. Nvidia bude stále moct vyrábět čipsety pro AMD, ale vzhledem k malému podílu této firmy na mikroprocesorovém trhu (asi 20%) a faktu, že AMD si tvoří vlastní vcelku úspěšné čipsety, se Nvidia stáhne i z tohoto pole a zaměří se pouze na výrobu grafických karet.

Čipsety Nvidie jsou mezi "extrémními" uživateli poměrně oblíbené a na high-endových čipsetech tato společnost kvartálně vydělá stovky milionů dolarů. Krom toho, že Nvidia ztratí takto významnou část trhu musíme přihlédnout ještě k jednomu faktu, čipsety nForce jsou v součastnosti jediné, které umožňují SLI. Pokud se tedy Nvidia nedohodne s Intelem a AMD, může o svou multi-GPU technologii kompletně přijít. I kdyby jí využívalo opravdu mizivé procento jedinců, stále jde o marketingový "trhák" slibující skvělý výkon oproti konkurenci, na kterém si Nvidia zakládá. Konkurenční CrossFireX firmy ATI naopak funguje na téměř jakémkoliv čipsetu.

Nvidia přestane vyrábět čipsety
i Zdroj: PCTuning.cz

Ohledně použití přídavného můstku nForce 200 na motherboardech s čipsetem Intel Tylersburg X58 nejsou výrobci moc nadšení. Jednak se prodraží výroba, mění se design desek a zvyšuje se spotřeba a vyzářené teplo, takže jde o další čip, který je potřeba chladit. Navíc několik velkých výrobců základních desek odmítlo desky s čipsety Nvidie nadále vyrábět (zatím jde o DFI, Foxconn a Gigabyte, kteří nevypustily žádné desky s čipsety nForce 790i SLI a odstranily z nabídky desky s nForce 780i SLI).

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama