budoucnost-je-v-mracich-aneb-v-cloud-computingu
Novinka Budoucnost je v mracích, aneb v "Cloud Computingu"

Budoucnost je v mracích, aneb v "Cloud Computingu"

Michal Kleman

Michal Kleman

1. 8. 2008 00:00 6

Tři giganti ve svých oborech, Hewlett Packard, Integrated Electronics a Yahoo!, oznámili vytvoření aliance za účelem tvorby globálních data-center pro vývoj cloud-computingu.

Reklama

Pokud nevíte co cloud computing znamená, odkáži vás na na několik dní starý

článek Michala Rybky

, který tuto metodu nastínil jako možnost budoucího vývoje veškerých počítačů. V podstatě jde o koncept malých, nevýkoných a úsporných počítačů připojených vysokou rychlostí k internetu. Nyní se právě giganti HP, Intel a Yahoo! spojili a začali pracovat na open-source projektu, který by měl ukázat výhody používání "cloudu" (cloud=mrak) k ukládání vašich dat a spouštění aplikací.

Začátky vypadají skromně, ale tyto tři firmy mají jako cíl vytvořit spolek mezi firmami, vědeckými kruhy a vládami, který by neměl problém odstraňovat finanční a logistické bariéry při tvorbě "cloud computingu."

Budoucnost je v mracích, aneb v "Cloud Computingu"
i Zdroj: PCTuning.cz

Zkušební program bude globálně dostupný, testovací prostředí bude navženo tak, aby nebylo těžké pro něj vyvíjet další rozšiřující aplikace. Management dat a problémy s hardwarem se budou vyskytovat ve větším měřítku než kdy před tím, vzhledem k tomu o jak "megalomanský" projekt má jít.

Tři zmínění giganti se při vytváření tohoto projektu spojili s Infocomm Development Authority of Singapore (IDA), Illinoiskou univerzitou a Karlshurským institutem technologií. Zkušební program se za začátku bude skládat ze šesti "center výjmečnosti" v singapurském IDA, Karlsruhském institutu, v laboratořích HP a vývojových střediscích Intelu. Každá z lokací bude hostovat výpočetní infrastrukturu vlastního cloudu (popř. cloudů). Centra budou založena na hardwaru HP a procesorech Intelu a každé by mělo mít jeden až čtyři tisíce procesorových jader schopných práce s ohromnými množstvími dat a jejich vývojem v rámci cloud-computingu. Servery by pro první testery měly být provozuschopné již během tohoto roku.

Budoucnost je v mracích, aneb v "Cloud Computingu"
i Zdroj: PCTuning.cz

Vývojáři HP se poté zaměří na optimalizaci a vylepšování dynamických funkcí cloudu a zlepšování jeho infrastruktury. Podle představy HP, Everything as a Service (Vše jako služba), by veškeré jednotky komunikovaly přes cloud a všichni, jak z obchodního, tak z osobního sektoru, by využívali cloud a jeho služby, které budou upraveny přímo jejich potřebám.

Budoucnost je v mracích, aneb v "Cloud Computingu"
i Zdroj: PCTuning.cz

Spojenectví těchto společností není až tak neočekávané, všichni totiž pracovaly a pracují na takovýchto projektech individuelně. Například jen Yahoo! minulý rok v listopadu oznámilo vývoj superpočítačového centra M45 určeného právě pro cloud-computing a dále uzavřela několik smluv a dohod s měné známými hráči týkajících se tohoto segmentu počítačů. Dále třeba Intel jen několik dní zpět oznámil nový SoC čip (System on Chip), který při miniaturní spotřebě, výrobních nákladech a velikosti splňuje všechno, co bychom mohli chtít po takovém "cloud počítači" (tedy brouzdání po internetu a pouštění velmi jednoduchých aplikací. Je dost možné, že tímto opravdu začne nová éra počítačů, jak se kolega Rybka snažil naznačit.

Podle X-bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama