jsou-ssd-disky-skutecne-uspornejsi-nez-hdd
Novinka Jsou SSD disky skutečně úspornější než HDD?

Jsou SSD disky skutečně úspornější než HDD?

Moll

Moll

3. 7. 2008 00:00 7

Tuto otázku si před několika dny položili v Tom's Hardware a v rámci podrobného testování dospěli k pozoruhodným výsledkům.

Reklama

Přestože je test starý již několik dní, považuji jej za natolik zajímavý, že si zaslouží "novinku" i s tímto zpožděním. SSD zařízení výrobci odjakživa prezentují jako výkonnější a úspornější alternativu klasických pevných disků. Redaktoři z Tom's Hardware podrobili několik různě kvalitních SSD disků a jeden pevný disk řadě testů, které si ve vší obsáhlosti můžete prohlédnout na stránkách, na něž odkazuji na konci novinky.

Uvedu pouze výsledky testu Mobilemark - a to test výkonnostní a test výdrže na baterie:

Pokud si po prohlédnutí grafů říkáte, že "Tady něco nehraje.", nejste jistě sami. Mobilemark je syntetický test, který testuje výkon a výdrž za situace, která má simulovat "reálný chod notebooku", čímž se myslí použití aplikací jako Adobe AcrobatReader 7.0, Microsoft Office 2003 Pro nebo Intervideo WinDVD 8. Všimněte si, že výkonnostně disk Hitachi 7K200, který v testech zastupuje HDD, rozhodně nepropadl a zařadil se těsně za dva elitní SSD disky. Ještě větší překvapení nastává při pohledu na test výdrže - "archaický" Hitachi poráží celý peloton a výroky o úsporných SSD discích staví na hlavu.

Jaké je možné vysvětlení? SSD disky mají pouze dva diskrétní stavy spotřeby - buď jsou aktivní, nebo nečinné. Naproti tomu spotřeba klasických HDD je daleko variabilnější a pohybuje se spojitě mezi 0,5W - 1,3W v nečinnosti a 2W - 4W při zatížení. Vtip je v tom, že zatímco v nečinnosti jsou SSD disky skutečně úspornější, při zatížení díky svým úsporným mechanismům získávají převahu HDD disky.

Protože jen málokdo si zapne notebook jen proto, aby sledoval jeho nehybnou obrazovku, jsou HDD disky v reálném provozu k baterii skutečně šetrnější - alespoň se tak zdá z testů publikovaných na Tom's Hardware. Nikdo však nechce popírat potenciál SSD disků - stále jde o mladou technologii a nemají za sebou tak dlouhý vývoj jako HDD disky. Výkonností převahu již prokázaly, ale výrobci by se měli zaměřit také na spotřebu.

Podle Tom's Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama