intel-vs-nvidia-intelium-vraci-uder
Novinka Intel vs. NVIDIA: Intelium vrací úder

Intel vs. NVIDIA: Intelium vrací úder

Michal Kleman

Michal Kleman

12. 5. 2008 00:00 20

Na světlo světa se dostala další propagační prezentace Intelu. Pojďme se podívat, jak se tahají dva, ve svém segmentu největší, hráči o zákazníky.

Reklama

Není tomu tak dlouho, co NVIDIA začala tvrdit, že upgrade procesoru nepomůže výkonu tak, jako výměna grafické karty. Intel vrací úder vydáním grafů, které tvrdí, že silnější CPU vám ve většině případů poslouží lépe, nežli drahá grafika.

Intel vs. NVIDIA: Intelium vrací úder
i Zdroj: PCTuning.cz

První slide nám ukazuje výkonové rozdíly mezi systémem založeném na procesoru Intel Core 2 Duo E6550 s grafikou NVIDIA GeForce 8800GTX. Oproti tomu samému systému s IGP G33 je (prý) výkonový nárůst minimální. Zatímco když se podíváte na graf vpravo, při ponechání integrované grafiky a použití novějšího procesoru (konkrétně modelu C2D E8400) je vidět nárůst všude. Je trošku záhadou, jakto, že rendering na G33 probíhá stejně rychle jako na kartě GeForce 8800GTX a proč má na tento parametr, záležící primárně na grafické kartě, velký vliv procesor...

Intel vs. NVIDIA: Intelium vrací úder
i Zdroj: PCTuning.cz

Další obrázek nám sděluje, že procesor je "užitečnější," nežli grafická karta. S vylepšeným CPU se zlepší celý váš poočítač, zatímco grafiku použijete jen na hry. Zkrátka a dobře (a s trochou nadsázky a ironie), výměna procesoru se vyplatí vždy, zatímco grafickou kartu měnit vlastně skoro nemusíte.

Intel vs. NVIDIA: Intelium vrací úder
i Zdroj: PCTuning.cz

Jen pro zopakování, na posledním obrázku máte předchozí "atak" NVIDIE. Ta tvrdila, že procesor nemá na hraní žádný (nebo jen minimální) vliv. Porovnávány byl dvoujádrový procesor C2D E6750 a čtyřjádro QX9650. NVIDIA samozřejmě nezapoměla zdůraznit, že mezi těmito procesory je cenová propast 1080USD. Mimochodem, jen si všimněte poznámky vpravo dole, všechny hry byly testovány v rozlišení 1600*1200 pixelů se zapnutým AA a AF. Jak všichni jistě víte, čim vyšší rozlišení, filtrování a vyhlazování, tim více záleží na grafické kartě a propady procesoru se "ztrácí."

Poslechneme-li obě firmy, nemusíme vlastně vůbec upgradovat, protože jak CPU, tak grafická karta je vlastně na nic. Musíme uznat, že oba dominantní výrobci si vzájemně podřezávají větev a jakmile vybojovali aspoň na chvíli svůj kousek pískoviště od největší konkurence, snaží se šířit dále. Teď je jen na AMD, aby se začalo smát...

Podle Expreview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama