vedci-vynalezli-bezpecnejsi-lithium-ion-baterii
Novinka Vědci vynalezli bezpečnější lithium-ion baterii

Vědci vynalezli bezpečnější lithium-ion baterii

Ctibor

Ctibor

12. 4. 2008 00:00 2

Po přibývajících událostech z posledních let, kdy samovolně vzplanuly některé laptopy, mobilní herní konzole či mobilní telefony, bylo již na čase přijít s bezpečnějším řešením.

Reklama

Úspěch hlásí vědci z německého Fraunhofer Institute for Silicate Research (ISC). "Původní hořlavý elektrolyt se nám podařilo nahradit pevným nehořlavým polymerem." oznámil vůdce ISC týmu, Kai-Christian Moller.

Vědci vynalezli bezpečnější lithium-ion baterii
i Zdroj: PCTuning.cz

Lithium-ion baterie se dnes používají skoro ve všech elektrických zařízeních od dálkových ovladačů až po herní konzole a velmi rychle nahrazují klasické alkalické. To především kvůli své vysoké kapacitě a bezproblémovému dobíjení. Avšak tyto články jsou méně stabilní a hrozí u nich riziko přehřátí až samovolného vzplanutí, jak jsme se již mnohokrát sami přesvědčili. Také na tento problém už v minulosti upozorňovala řada vědců s tím, že je více než nutné změnit jejich výrobní postup. "Náš postup značně zvýší bezpečnost těchto baterií. Navíc vzhledem k tomu, že je nyní elektrolyt pevný, nemůže z baterie jen tak vytéct." řekl Moller.

Jedním z hlavních problémů při výrobě nového článku bylo, že pevné látky jsou obecně méně vodivé. Vědci tedy museli nalézt řešení, jak získat článek se stejnými vlastnostmi, jaké má dnešní generace bateríí. "Například jsme museli využít vaznosti prvků s dvěma, třemi nebo čtyřmi vazbami. Možností je tedy ve výsledku více." ISC již vyrobilo prototyp nehořlavé baterie, který chce představit na některé z německých výstav později tento měsíc. Výzkum však stále není u cíle a podle Mollera by se k nám nové bezpečnější lithium-ion články měly dostat v horizontu 3 až 5 let. Zbývá jen doufat, že "soudruzi z NDR" neudělají nikde chybu... :-)

Zdroj: TG Daily

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama