ovladace-od-nvidie-zpusobily-v-roce-2007-28-8-padu-windows-vista
Novinka Ovladače od NVIDIE způsobily v roce 2007 28,8% pádů Windows Vista

Ovladače od NVIDIE způsobily v roce 2007 28,8% pádů Windows Vista

Moll

Moll

29. 3. 2008 00:00 70

Díky nastávajícímu soudnímu sporu týkajícího se nálepky "Vista Capable" se objevila řada zajímavých informací o systému Windows Vista.

Reklama

Soudkyně Martha Pechman, která se případem zabývá, si vyžádala odtajnění 128stránkového souboru interních e-mailů Microsoftu (zde), který obsahuje velké množství drobností o fungování nejnovějšího systému redmondské společnosti.

Podle dokumentů, které Microsoft poskytl, měla NVIDIA obrovské problémy s přenosem své zbrusu nové architektury G80 z Windows XP na nová Windows Vista. První drivery pro G80 určené pro Visty byly několikrát odloženy a místo prosince nakonec vyšly až na konci ledna - a dokonce i tehdy šlo pouze o beta verzi ovladačů.

Plná kompatibilita nového jádra NVIDIE s operačním systémem Vista přicházela velice zvolna a na internetu se v průběhu roku 2007 objevila spousta zpráv, které detailně popisovaly problémy, nastávající při použití kombinace jádra G80 a Windows Vista. Ale samozřejmě si nezaujatý pozorovatel vždycky musel klást otázku, zda byly problémy s ovladači opravdu tak vážné, nebo šlo jen o přehnané zvěsti několika příliš hlasitých nespokojenců.

Podle dat zveřejněných Microsoftem rozhodně nešlo o uměle vytvořenou debatu a problémy NVIDIE byly reálné. Podle dokumentace (strana 47) stály ovladače NVIDIE za více než 479 000 pády systému, což je asi 29% všech pádů, které Microsoft zaregistroval. Zajímavým poznatkem je také to, že dalším viníkem v pořadí jsou vlastní ovladače Microsoftu, které si ukously nelichotivých 17,9%. Třetí pozici v počtu způsobených pádů zaujala kategorie "Neznámých příčin". Následují ovladače ATI (9,3%) a Intelu (8,83%).

Data pokrývají nespecifikovanou část roku 2007. Podrobnosti o tom, který z ovladačů chyby způsobil, Microsoft nezveřejnil. Pokud bychom sledovali statistiku pádů měsíc po měsíci, nejspíše bychom viděli, jak kompatibilita ovladačů NVIDIE s každou novou verzí narůstá.

Zvýšená chybovost ovladačů je obzvláště v období příchodu nového operačního systému běžnou věcí. Nicméně fakt, že se NVIDII tak dlouho nedařilo své ovladače uspokojivě odladit, určitě Vistám v začátcích nepomohl a ty si u některých uživatelů získaly z části nezaslouženou pověst problémového systému.

Podle Slashdot, ars technica

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama