spolecnost-hp-bude-nabizet-pocitace-s-linuxem
Novinka Společnost HP bude nabízet počítače s Linuxem

Společnost HP bude nabízet počítače s Linuxem

JeanVEGA

JeanVEGA

18. 3. 2008 00:00 2

V druhé polovině roku 2008 bychom se měli dočkat notebooků a desktopů od firmy HP, jenž budou mít volitelně předinstalovaný operační systém Suse Linux Enterprise Desktop od firmy Novell.

Reklama

Společnosti HP a Novell již začali spolupracovat na vývoji potřebného softwaru a driverů, aby mohl SUSE Linux nabídnou plnou podporu produktů firmy HP. Viceprezident pro otevřená řešení společnosti Novell, Roger Levy, se vyjádřil, že dohoda se společností HP pro ně znamená významný krok v oblasti zviditelnění se její produktů na trhu.

hp linux

Počítače od velkých firem s předinstalovaným operačním systémem Linux se v poslední době těší velké oblibě. Důvodem je i to, že GNU/GPL licence umožňuje výrobcům PC udržet nižší cenu jejich produktů a ukončení podpory tolik oblíbeného Windows XP společností Microsoft plánované na 31. července se na tomto faktu zajisté taky podepíše.

HP není jediným předním výrobcem počítačů, který podobné rozhodnutí učinil. Dell již pro své notebooky nabízí Ubuntu Linux po delší čas a pro asijský trh i distribuci SUSE Linux. Tuto verzi pro svá zařízení adoptovala i firma Lenovo a po celém světě jsou dostupna rovněž již nějakou dobu. Společnost HP je však jedinou, která OS Linux nasadila i do segmentu pracovních stanic. Operační systém SUSE Linux je vyvíjen a udržován společností Novell, která ho dodává i s roční předplacenou podporou. Pravděpodobně tedy míří spíše do obchodního sektoru než do domácností.

Zdroj: softpedia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama