nejvykonnejsi-superpocitac-byl-uveden-do-provozu
Novinka Nejvýkonnější superpočítač byl uveden do provozu

Nejvýkonnější superpočítač byl uveden do provozu

FidoUncle

FidoUncle

27. 2. 2008 00:00 8

TOP500 nejvýkonnějších superpočítačů světa se stále mění. V červnu, po revizi žebříčku, se na první nebo některé z prvních příček velmi pravděpodobně ocitne výpočetní systém, o kterém si povíme dnes.

Reklama

Naší novinkou je výpočetní systém instalovaný na Texaské Univerzitě v Austinu. Vlastníkem je National Science Foundation (NSF) a Texas Advanced Computing Centre (TACC). Vzhledem k tomu, že jeho spoluvlastníkem je právě americká obdoba naší Akademie věd, dá se očekávat, že bude sloužit různým civilním projektům. První místo nyní patří počítači IBM BlueGene/L, umístěnému v Lawrence Livermore National Laboratory v Kalifornii.

Nejvýkonnější superpočítač byl uveden do provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač byl pojmenován “Ranger” a je připojen do NFS TeraGrid, národní akademické sítě spojující superpočítačová centra. Jeho maximální výkon je přibližně 500 TFlops. Technické řešení je realizováno na platformě Sun Constellation System s 3936 výpočetními nody realizovanými řešením Sun Blade 6048. Celkem má k dispozici 15744 čtyřjádrových procesorů AMD Opteron, 123 TB operační paměti a 1.7 PB diskové kapacity. To vše je řízeno operačním systémem Linux. Plánovaná životnost systému jsou 4 roky.

Pokud si za 4 roky vzpomenete, můžete se podívat na jakém místě bude tou dobou.

Podle Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama