prvni-pohled-na-p45
Novinka První pohled na P45

První pohled na P45

Michal Kleman

Michal Kleman

27. 2. 2008 01:00 2

CeBIT se blíží a nebudou na něm chybět ani novinky všech výrobců. Ještě před ním se však dostala na světlo světa deska Gigabyte, postavená právě na čipsetu P45.

Reklama

První detailní informace a fotky se dostaly do rukou redaktorům serveru Tom's Hardware. Deska, která se stala první "vlaštovkou" s čipsetem P45 se jmenuje Gigabyte P45-DS3R. Z názvu můžeme vyčíst, že se jedná o model podporující RAID a písmeno "S" znamená přítomnost pevných (Solid) kondenzátorů. Deska je samozřejmě určená pro procesory Intelu a paměti můžete použít jen DDR2.

První pohled na P45
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak můžete vidět na obrázku, čipset není nijak zvlášť masivně chlazen (ten velký radiátor patří grafické kartě, popravdě jsem se ho dost zděsil, když jsem ho uviděl poprvé :-) ), takže můžeme soudit, že novinka Intelu nebude nijak obzvlášť "žravá".

Na desce jsou přítomny dva PCIe 2.0 sloty, ale při obsazení obou grafickými kartami jsou linky rozděleny po osmi. Dále zde můžeme najít tři PCIe x1 a dva PCI sloty. Disky budete moct připojit přes šest SATA konektorů. Samozřejmostí bude také FireWire, osmikanálový audio kodek a gigabitový ethernet. Říkáte, že nevidíte žádný rozdíl proti starším deskám s northbidgem P35? Tento zástupce není nijak výrazně odlišný, na dalším obrázku však můžete vidět všechny novinky tohoto čipsetu.

První pohled na P45
i Zdroj: PCTuning.cz

První odlišnost, která vás zřejmě "praští" do oka, je podpora procesorů, je ale podivné, aby Intel omezil podporu svých čtyřjádrových CPU jen na high-endové modely, jde nejspíš jen o chybu. Dále, nový severní můstek dokáže operovat s větším množstvím paměti (až 16GB), na to však budete potřebovat 64bitový operační systém (mimochodem, o jeho výhodách a nevýhodách si můžete přečíst zde. Navíc byla přidána podpora rychlejších DDR3 pamětí o taktu až 1333MHz a možnost nového jižního můstku ICH10 a ICH10R (písmeno R značí podporu zapojení RAID).

Podle Tom's Hardware a Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama