intel-predstavi-sestijadrovy-procesor
Novinka Intel představí šestijádrový procesor

Intel představí šestijádrový procesor

Ctibor

Ctibor

23. 2. 2008 00:00 7

Nový šestijádrový procesor od firmy Intel označený Dunnington bude poslední serverový procesor založený na architektuře Core předtím, než nadejde čas Nehalemu.

Reklama

Dunnington je stále poměrně tajný projekt, který byl zrealizovaný design centrem v Bangalore v Indii. Intel údajně vzal tři dvoujádrové čipy Penryn vyráběné 45nm výrobním procesem a spojil je na matrici o velikosti poštovní známky. Všechna jádra sdílejí dohromady L3 cache o kapacitě 16MB. Stejně jako všechny ostatní Penryny bude i Dunnington využívat služeb systémové sběrnice Front Side Bus. Tento procesor pronikne na platformu Caneland a bude používat čipset zvaný Clarksboro.

Intel představí šestijádrový procesor
i Zdroj: PCTuning.cz

Nový procesor bude komptaibilní se stejným socketem, jaký dnes využívá čtyřjádrový Tigerton. Měl by být dvou a čtyřsocketový tzn. až 24 jader na jedno zařízení. Dunnington nedosáhne hraniční mety dvou miliard tranzistorů, jako plánované 65nm čtyřjádro nové generace Itania zvané Tukwila, ale bude této metě hodně blízko.

Intel zatím neví, jak dlouho bude trvat, než se tento výrobek dostane na trh, ale jako velmi pravděpodobný se jeví konec druhého nebo začátek třetího čtvrtletí letošního roku. Novinka by se měla objevit v několika variacích se spotřebou nad hranicí 120W.

Zdroj: Eclipse

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama