amd-mobilni-architektura-puma-jiz-brzy-a-dalsi-open-source-software
Novinka AMD: Mobilní architektura Puma již brzy a další open source software

AMD: Mobilní architektura Puma již brzy a další open source software

FidoUncle

FidoUncle

21. 2. 2008 00:00 5

Nedávno jsme vám přinesli zprávu o pochybách týkajících se uvedení nové mobilní platformy od AMD. Tyto zvěsti se naštěstí nepotvrdily a dnes tu máme zprávu mnohem pozitivnější. Aby příznivých zpráv nebylo málo, přinášíme vám hned dvě najednou.

Reklama

Další generace notebookové platformy od AMD je téměř tady. AMD zruší informační embargo před koncem února (II.) a platforma samotná bude vydána během několika následujících týdnů. Procesor Griffin, založený na modifikované architektuře K8 a od počátku připravovaný pro mobilní nasazení, je hotový a čeká již jen na vydání čipsetu RS780M s integrovanou grafikou. Ta bude podporovat rozhraní DVI/HDMI i DisplayPort. Navíc se bude schopna postarat o dva displaye současně. Samozřejmostí je podpora HDMI+HDCP včetně zvuku. Jako jižní můstek poslouží nový čip SB700. Ten nabídne až 14 USB portů, HD audio kodek, šestikanálový SATA řadič i starší řadič standardu PATA s podporou dvou zařízení. Další tajnou zbraní AMD je především ve Windows Vista podporovaná paměť Hyper Flash. Uvedení se předpokládá na blížící se výstavě CeBIT. Tato informace však nebyla zatím potvrzena.

AMD: Mobilní architektura Puma již brzy a další open source software
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá novinka se týká open source komunity. AMD je známá podporou svobodného software a nyní se rozhodla vydat pod svobodnou licencí i svou AMD Performance Library pod novým názvem Framewave 1.0. Tato optimalizovaná sada nástrojů obsahuje řadu funkcí. Počínaje zpracováním matematických operací až po různé multimediální funkce, mimo jiné i dekódování videa ve formátu H.264. Earl Stahl, viceprezident softwarové divize AMD, vyjádřil důvěru v kladné přijetí komunitou vývojářů a urychlení vývoje Framewave knihovny nástrojů. Jako licence byla zvolena s GPL 3.0 kompatibilní Apache License verze 2.0.

Věřím, že toto není poslední příspěvek AMD open source a další budou následovat.

Podle AMD, Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama