Z rozhodnutí AI nezaměstnatelní: Co s lidmi?
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Z rozhodnutí AI nezaměstnatelní: Co s lidmi?

Z rozhodnutí AI nezaměstnatelní: Co s lidmi? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 1. 2022 10:50 31

Seznam kapitol

1. Kapitalismus s lidskou tváří 2. Armády otroků 3. Nové kádry 4. Počítač to přežvýká
5. A. I. leze všude 6. Lidi už jsou nadbyteční 7. Máme své limity

Už Dalibor Janda zpíval že „lidi jsou už nadbyteční, vstávejte z postelí, než nás robot vystřelí všechny na Mars“. No, na Mars nás chce vystřelit Elon Musk a robot se nás určitě nezbaví všech, ale ukazuje se, že s prací v budoucnosti bude celkem problém.

Reklama

Ten, kdo si myslí, že horníky přeučí na softwarové vývojáře a řidiče na architekty neuronových čipů, je nebetyčně naivní. Práce pro lidi z masa, s jejich reálnými limity a omezenou kapacitou a kognitivní rychlostí, jednoduše mizí. Vycvičit 193 000 amerických pilotů pro Druhou světovou vyžadovalo komplexní tréninkový program – a dalších 124 000 kandidátů tento výcvik nezvládlo. Vyrobit 317 000 čipů s pilotní inteligencí je brnkačka, pokud umíte čipy vyrábět a máte ukončený vývoj řídící inteligence.

Progresivci jsou banda šílenců, kteří si myslí, že vše vyřeší kvótami: A přitom jim uniká ten opravdový problém – co dělat s lidmi, pro které prostě nebude práce? A tentokrát se nebavíme o postižených, ale o normálních vzdělaných lidech, pro které práce prostě není, protože ji vyřadila automatizace. Poprvé v dějinách se dostáváme do situace, kdy AI může vyřadit lidi rychleji a efektivněji, aniž by otevřela nové práce podobné třídy složitosti. 

Dnes jsme v paradoxní situaci, že práce je zároveň dost a zároveň je jí málo: Dost je té vysoce kvalifikované – a naopak té velmi málo placené nekvalifikované. AI nelikviduje pozice zespoda, ale od prostředka. To tady zatím nebylo – a brzy se to provalí, soudím, že asi v okamžiku, kdy AI začne vyřazovat právě řidiče. Zatím má jít jen o „hub-to-hub“ dopravu, tedy mezi logistickými centry. Zatím. 

Řidiči byli v USA vždy organizováni – a až zjistí, že se vydávají na cestu na Mars, začnou hlasitě protestovat. A pak najednou spousta lidí zjistí, že nestačí, že jste pracovití, máte slušné vzdělání a dobrou pracovní morálku, že to zkrátka nestačí. Že volných míst je méně než zájemců – a soutěž o ně je stále těžší.

A pak přijde otázka: Co s tím? Co realisticky s tím?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama