Už je to v South Parku: AI je mainstreamová!
i Zdroj: stable diffusion
Sítě a Internet Článek Už je to v South Parku: AI je mainstreamová!

Už je to v South Parku: AI je mainstreamová!

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 3. 2023 18:00 8

Seznam kapitol

1. Nebuďte kreativní 2. Nepraktické znalosti 3. Dává to smysl? 4. Výcuc z výcucu 5. V rukou vypravěče

Všichni víme, že mainstreamem se věci stanou tak, že se objeví v South Parku. Jakmile je cokoliv anebo kdokoliv v South Parku, je to jasné. A v posledním dílu South Parku se nejenže objevila ChatGPT, ChatGPT ve skutečnosti NAPSALA část tohoto dílu South Parku!

Reklama

Satya Nadella představil integraci AI do Office – a nejen to, Microsoft plánuje integrovat AI do všech svých produktů. To znamená, za prvé, že éra AI je tady – a za druhé to znamená, že i kancelářská práce bude trvale online, nebo že se alespoň počítá s tím, že plnohodnotná funkčnost kancelářských produktů. 

Dnes se řeší hlavně kreativní inteligence, její právní aspekty, zda je kopírování cizích stylů porušováním cizích autorských práv a podobně. Zákon o tom mluví jasně, AI nemá právní subjektivitu, nemůže být autorem, ale také nemůže být trestně zodpovědné. Časem do toho bodu dojdeme, časem se právní subjektivita AI bude muset řešit – a podle mě to bude hodně zajímavé. To už řešil Animatrix – a popravdě jeho vize světa, kde lidi musí vládnout, protože už nemají co dělat, mi přijde mrazivě futuristická.

Musím ale uznat, že mě v poslední době zaujal fenomén ChatGPT, tedy přesně řečeno mě zaujalo to, kolik lidí najednou objevilo AI, experimentuje s AI a zkoumá, jak je to realistické, jak je to použitelné a co by se s tím dalo dělat. Experimentuje s tím každý, koho znám – a výsledky vypadají slibně. Docela strašidelně slibně, protože kreativní volně asociující texty vypadají vážně dobře. 

South Park k tomu přistoupil po svém: Kluci ve škole objevili ChatGPT a řeší s ní jejich dva základní problémy: Za prvé to umí psát práce pro pana učitele Garrisona. A za druhé umí to smysluplně odpovídat na textovky jejich holek tak, že si holky nestěžují. 

Problém je v tom, že ti kluci, kteří nepoužívají ChatGPT, trpí zdrcující kritikou svých holek, takže zkoumají, v čem je problém. Jak je, sakra, možné, že někteří kluci jsou tak vnímaví a citliví – a zbytek jsou naprostí ignoranti?

Celé se to komplikuje a eskaluje – a nakonec se to domotá do bodu, ve kterém Stan shledává, že nevidí jiné řešení, než otevřít ChatGPT a nechat inteligenci dopsat konec dílu South Parku tak, aby se to nějak všechno vyřešilo. 

A světě zboř se, autoři South Parku skutečně nechali ChatGPT napsat konec dílu – a jak to dopadlo, můžete posoudit sami!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama