Úvaha: Velký milník Microsoftu – co teď přijde po Ballmerovi?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Velký milník Microsoftu – co teď přijde po Ballmerovi?

Úvaha: Velký milník Microsoftu – co teď přijde po Ballmerovi? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 8. 2013 16:00 60

Seznam kapitol

1. Steve showman 2. „Ztracená dekáda“ 3. Rank-and-yank 4. Chyby podle Ballmera
5. Trhy jsou spokojené 6. Kam dál? 7. Hardwarová cesta 8. Peníze nebudou vždy

Poté, co Ballmer oznámil, že do roka odstoupí, vyskočila cena akcií Microsoftu o osm procent. Ballmerův majetek v podobě balíku akcií tím získal navíc v přepočtu přes 16 miliard korun, což je jistě hezký dárek na rozloučenou. Kam se teď Microsoft po „ztracené dekádě“ ubere a jak se změní jeho strategie?

Reklama

Ze všech debat a rozhovorů, které jsem viděl, je zřejmé, že Ballmer rozhodně netrpí nedostatkem sebejistoty a hlubokého přesvědčení o tom, že jeho názory a rozhodnutí byly správné. Ostatně má obrovské množství akcií, byl u začátků téhle firmy a nesmírně díky ní zbohatl – jak by se mohl mýlit? Základy úspěchu Microsoftu ale byly položeny už dávno před ním a poslední desetiletí firma spíš těží z dominantní pozice, kterou získala dříve. Opravdu inovativní produkty po roce 2000 najdeme těžko, většinou jde o akvizice a nebo reakce na inovace konkurence.

Trh si myslí, že Ballmerův odchod byl na čase a mnoho komentářů se zmiňuje o tom, že „konečně přišla chvíle pro restart“. Jak by takový restart měl vypadat? Je jasné, že Microsoft potřebuje novou dlouhodobou vizi – a že by tato vize neměla vypadat tak, že bude i nadále dělat to samé, co dělal dosud. PC trh se stále propadá rychleji než 10% meziročně, což je opravdu hodně rychle, tento trend se podle analytiků dokonce zrychluje. Značný podíl na tom mají Windows 8, které se množství uživatelů moc nezamlouvají a zdá se, že argumenty „expertů“ na fórech, které se nesou v duchu „pokud nový systém ovládání nechápeš, tak jsi debil“ tomuto trendu moc nepomáhají.

Zatím nemáme žádné náznaky, že by se kurz měnil: Windows 8.1 nepředstavují žádnou zásadní inovaci a nový Surface RT se má pokusit prorazit, zatímco sklady jsou plné neprodaných starších Surfaců RT. Dokonce se zdá, že nastolený kurz platí i pro Windows 9, ostatně Julie Larson-Green, která nyní šéfuje vývoji Windows, patří mezi hlavní spolupachatele Ribbonu. V tomto kontextu by mě ani nepřekvapilo, kdyby se o pozici šéfa Microsoftu pokoušel Stephen Elop, jeho strategie držení kurzu, ať se děje co se děje, by do tohoto obrazu skvěle zapadala. Jenomže zatímco kolem Titaniku panují teorie, že přímá srážka s ledovcem by napáchala menší škody, než pokus se mu vyhnout, je velká otázka, zda to samé bude fungovat u technologické firmy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama