Úvaha: AMD v krizi – černá budoucnost IT průmyslu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: AMD v krizi – černá budoucnost IT průmyslu

Úvaha: AMD v krizi – černá budoucnost IT průmyslu | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 10. 2012 10:00 100

Seznam kapitol

1. Úvod – historie pádů a vzestupů 2. Od Jerry Sanderse 3. Po Roryho Reada 4. Finanční výsledky a platy
5. Současná situace AMD 6. Možná řešení situace 7. Svět IT bez AMD

Společnost AMD zažívá největší problémy za posledních pět let, prodeje produktů váznou, akcie letí dolů, obchodní výsledky nejsou nijak dobré. Budoucí produkty se odsouvají, o místo přijdou tisíce zaměstnanců firmy. Pojďme si situaci zhodnotit a zamyslet se, jaká budoucnost nás čeká a co všechno by znamenal případný konec.

Reklama
Úvaha: AMD v krizi – černá budoucnost IT průmyslu
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se podíváme na počty zaměstnanců a další zajímavosti, podívejme se společně na platy vedoucích pracovníků AMD. Čísla nejsou tajná, a mnohé z vás jistě zajímá "kolik bere" ředitel AMD. Tak se pěkně usaďte a zavítejte s námi do říše snovým mezd a odměn.

Kolik berou... v AMD

Pan Rory Read byl pro AMD hodně drahou akvizicí (jako každý vrcholový ředitel), společnost mu platila přestěhování, hledání domu v sídle AMD, půjčovné za auto v místě a podobně. Pojednává o tom celý dokument nazvaný příznačně: náklady na získání Roryho Reada jako CEO, vše je tam pečlivě zdokumentované, jak nařizují americké úřady kvůli zdanění. Pan Read si v roce 2011 vydělal v AMD částku (teoretických) 15,6 milionů dolarů. Jeho roční mzda je rovný 1 milion dolarů, dále má nárok na 1,5 násobek jako roční bonus v případě "dobré práce". Asi zřejmě dobře pracoval, jelikož mu byl bonus vyplacen, pěkných 1,53 milionů dolarů. Další část oněch "patnácti mega" už není v hotovosti ale v akciích a řídí se aktuální cenou. Tuším, že měl nárok na 700 tisíc kusů akcií s nemožností je prodat několik let a po dvou letech dostane dalších několik set tisíc kusů jež lze prodat ihned. Za zmínku také stojí, že každému z ředitelů platí AMD roční zdravotní pojištění 1,5 milionu dolarů a stovky tisíc osobních nákladů.

Jen tak pro zajímavost, Thomas Seifert si vloni vydělal 3,7 milionů dolarů (za poslední tři roky 9 milionů), Mark Papermaster 3,2 milionů, Rick Bergman 2,2 milionů (za dva roky 5,6 milionů) a Derrick Meyer 8,7 milionů dolarů (za tři roky 19 milionů). Obecně jsou platy v AMD hodně slušné, klidně vám mohu prozradit, že jsou významně vyšší než svým lidem platí Intel nebo Nvidia. AMD platí ze všech producentů polovodičů nejlépe. Možná proto se také na lidských zdrojích ušetří nejvíce, to samozřejmě platí pro všechny firmy jež snižují náklady, lidé jsou bohužel vždy to první co se osekává, je to nejrychleji viditelný důkaz úspor :(

...a v Nvidii

A když hovoříme o platech v AMD, podívejme se i na mzdy a kompenzace vedoucích pracovníků Nvidie. Jen-Hsun Huang má ročním plat 746 000 dolarů, tedy méně než Rory Read. Celkově si Jen-Hsun přišel na teoretických 6,6 milionů dolarů (polovina toho co Rory), 5,8 milionů ale tvoří přidělené akcie. Zbytek správní rady mají platy celkem normální, Karen T. Burns, K. Puri, M. Shannon, ti všichni si vloni přišli průměrně na 2 miliony dolarů, v hotovosti ale mají každý jen pár set tisíc dolarů, zbytek opět akcie. Proti AMD je to levná pracovní síla :)

Intel je jiná liga

Jak asi tušíte, zisky Intelu jsou násobně vyšší než zisky Nvidie a AMD, ale odměny ředitelů podle toho opravdu nevypadají, když je uvidíte zjistíme, že tu něco "smrdí". Paul Otelini si vloni vydělal 16,7 milionů dolarů. Jeho plat je 1,1 milionů tedy jen o sto tisíc vyšší než má Rory Read z AMD. 6,4 milionů v hotovosti pak dostal ředitel Intelu na motivačních odměnách. Zbytek je opět v akciích. Ostatní členové správní rady měli roční příjem od 5-8 milionů dolarů, velká část opět v akciích. Běžný plat je kolem půl milionu dolarů, jen o pár set tisíc vyšší než mají v Nvidia. Zdá se, že v Intelu jsou skromní ředitelé. Nyní k onomu paradoxu, který tu "zapáchá". Jak může mít ředitel společnosti AMD Rory Read roční plat +/- 16 milionů dolarů, když jeho firma vydělá v dobrém roce "jen" 0,4 miliardy dolarů čistého zisku? Intel vydělá 13 miliard dolarů a jeho ředitel má také +/- 16 milionů dolarů. Pomalu začíná být jasné, proč AMD nemá peníze a jak špatně s nimi zachází, nemyslíte? - Odměny jsou absolutně neadekvátní produktivitě a ziskovosti firmy. Tím se dostáváme k efektivitě firem a výnosu "na hlavu" ..

AMD a jejich lidé

Počet zaměstnanců AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Počet zaměstnanců AMD

Podívejme se na graf zaměstnanců společnosti AMD. Už v roce 2001 šlo o velkou firmu, s počtem zaměstnanců +/- 15 000. Do roku 2003 došlo k mírnému poklesu počtu lidí. Počet zaměstnanců ale neklesl nijak zásadně. S rozmachem Athlonů 64 (2004) nabírá AMD dech a přijímá několik set lidí aby pokrylo zvýšený zájem o jejich produkty. V roce 2005 vidíte velký propad, to se AMD zbavilo několik tisíc lidí přesunem lidí do společnosti Spansion, která se osamostatnila. V roce 2006 naopak počet zaměstnanců radikálně narostl, koupí společnosti ATi totiž AMD získala minimálně čtyři tisíce nových zaměstnanců, další byly přijmutí.

Mnozí lidé z ATi se ale v AMD moc neohřáli, v následujícím roce 2007 a 2008 jich AMD pár set/tisíc propustilo. Rok 2009 byl pro zaměstnance katastrofou, nový ředitel Meyer pořádně zametl "na dvorku" a vymetl víc než čtyři tisíce lidí! Po tomto kroku se firma konečně dostává do černých čísel. Od roku 2009 počet lidí v AMD spíše roste. Je zajímavé, že čistky po loňském uvedení Bulldozeru nijak zásadně nesnížily počet zaměstnanců, zřejmě šlo jen o pár jedinců. Kolik jich letos vyhodil Read na začátku roku zatím nevíme, bude jasné až v roční zprávě. Zdá se ale, že místo zeštíhlení firmy, zaměstnanců paradoxně přibylo. Dokládá to počet lidí z konce roku 2011. Osobně mi to připadá tak, že Read se inspiroval u Meyera a chce snížit blížícím se propouštěním počet lidí na úroveň roku 2009, tehdy úspěšně zakončeného roku. O práci tedy může přijít kolem dvou tisíc lidí což koresponduje s informacemi kolujícími v této době webem.

Nvidia a její lidé

Počet zaměstnanců Nvidia
i Zdroj: PCTuning.cz
Počet zaměstnanců Nvidia

Graf zaměstnanců Intelu jsem nedělal, není tak zajímavý. Je to gigant jež v této chvíli zaměstnává přes 100 100 lidí a proti němu je Nvidia i AMD malá firmička. Počet zaměstnanců Nvidie ale zajímavý je, firma je totiž i proti AMD celkem malá, v roce 2001 měla Nvidia jen tisíc zaměstnanců, AMD více než desetkrát tolik. V roce 2006 měla ATi kolem čtyř tisíc zaměstnanců, Nvidia jim konkurovala s necelými třemi tisíci lidmi. Po spojení s ATi je AMD dvakrát větší společností než Nvidia co se zaměstnanců týká. V roce 2012 má Nvidia 7100 zaměstnanců, AMD téměř 12 000. AMD má o 70 procent více zaměstnanců než Nvidia!

Efektivita firem

Zde jsou to jednoduché počty. Vzal jsem poslední roční výsledky třech největších rivalů a vydělil jsem čistý zisk počtem zaměstnanců. Popravdě nám toto číslo neukáže nic empirického, ovšem je zajímavým ukazatelem kolik jeden zaměstnanec vygeneruje firmě zisku, a zdali těch zaměstnanců není nějak zbytečně mnoho. Původně jsem chtěl udělat toto číslo jako průměr za posledních pět let, ale u AMD by nám do toho "vlezly" splátky akvizice ATi i kompenzace Intelu a to není úplně srovnatelné s oběma dalšími společnostmi. Jedná se tedy o poměř efektivity zaměstnanců za rok 2011.

Intel vydělal v loňském roce 13 miliard dolarů čistého, při počtu zaměstnanců 100 100 je zisk na jednoho z nich 129 000 dolarů. Nvidia utržila "pouze" 253 milionů dolarů což při 6000 (v roce 2011) zaměstnancích dělá na hlavu zisk 42 100 dolarů. AMD jakožto větší firma měla vloni zaměstnanců 11 000, což při loňském čistém zisku 491 milionů dělá na hlavu 44 200 dolarů. I když jeden zaměstnanec přinese AMD víc než ten v Nvidii, moc dobrý výsledek to není. Rozdíl mezi efektivitou zaměstnance v Nvidii a AMD je pouze 5 procent. Jak ale víme, AMD má o 70 procent víc zaměstnanců, tedy asi více než by bylo zdrávo. Pokud si podobnou rešerši nechal Read vypracovat, je jasné, kde se musí "osekat tučné", na zaměstnancích, nikoliv třeba svých odměnách :)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama