Thecus N4310: NAS pro 4 HDD s hromadou služeb
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Thecus N4310: NAS pro 4 HDD s hromadou služeb

Thecus N4310: NAS pro 4 HDD s hromadou služeb | Kapitola 2

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

14. 5. 2015 03:00 8

Seznam kapitol

1. Úvod a specifikace 2. Balení 3. Provedení 4. Instalace a použití
5. OS a jeho vlastnosti 6. Testovací soustava a měření výkonu 7. Spotřeba a provozní vlastnosti 8. Verdikt

Thecus, výrobce firemních NASů, expanduje i do střední třídy se 4pozicovým NASem N4310. Cílem je nabídnou výhodnou kombinaci výkonu, funkcí, služeb a hlavně ceny. U zařízení Thecus také očekáváme vysokou kvalitu provedení. Podařilo se výrobci postavit opravdu výhodný NAS, nebo je to jen jeden z mnoha?

Reklama

N4310 dorazil ve středně velké kartonové krabici vybavené transportním uchem. Není se čemu divit – i přes kompaktní rozměry je krabice překvapivě těžká, chvíli jsem si myslel, že předchozí recenzent zapomněl v NASu testovací disky. Vnější obal je každopádně kvalitní a poskytuje dostatečnou ochranu pro zařízení vevnitř.

Thecus N4310: NAS pro 4 HDD s hromadou služeb
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče vzhledu, tak zde Thecus sáhl po konzervativnějším stylu. Informace jsou podávány na formální úrovni s decentní infografikou. V kombinaci s bílým pozadím jde o elegantní provedení, které odpovídá tomu, kam Thecus s tímto zařízením směřuje. Podle slov výrobce jde totiž o NAS střední třídy – zařízení, které je určeno pro menší podnikatele nebo náročnější domácnosti.

Na obalu se dozvíme řadu vlastností samotného zařízení, například podporu šifrování obsahu, automatické vytváření RAIDu, podporu skrze mobilní aplikace atd. Jsou zde také informace o přenosových rychlostech zařízení a to až 100 MB/s pro čtení a 75 MB/s pro zápis. Je zmíněna také spotřeba, která by neměla v zátěži přesahovat 30 W a v režimu spánku ani 10 W. Jak je to s rychlostmi i spotřebou ve skutečnosti se dozvíme dále v článku, už nyní ale můžeme potvrdit orientační hodnoty udané výrobcem.

Obal nás ale přece jen nezajímá tak jako samotný NAS. Pojďme se podívat co se ukrývá v krabici. První na co narazíte je balík příslušenství. Asi nejdůležitější součástí je zde napájecí adaptér, který je určen pro evropskou síť a má výkon 65 W (cca 5,5 A při výstupním napětí 12 V). Tento adaptér má standardizovaný konektor, takže v případě poruchy nebo i z jiných důvodů máte možnost v běžném elektru koupit za pár stovek jiný, plně kompatibilní adaptér.

Dále dostanete síťový kabel (cca 2 metry dlouhý) pro gigabitové připojení k routeru. Delší kabel by byl lepší - řada lidí má (Wi-Fi) router někde v obyváku uprostřed domu/bytu, ale takový NAS se hodí umístit někam mimo obývací prostory (není přece jen úplně bezhlučný –; čtyři disky a systémový větrák udělají své). Mezi příslušenstvím najdete také dvě balení šroubků a to jak M3 pro SSD, tak americké UTS 6-32 pro klasické HDD. Nakonec je zde i jednoduchý návod (pro zapojení).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama