Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini

Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

24. 6. 2013 06:00 34

Seznam kapitol

1. Herní počítač může být malý a stylový 2. Výběr komponent pro malý herní počítač 3. Asus GeForce GTX 670 DirectCU Mini 4. Testovací sestava, hry a metodika 5. Alan Wake, Anno 2070, ArmA II 6. Assassins Creed, Battlefield 3, Bioshock: Infinite
7. Crysis 2, Crysis 3, F1 2012 8. Far Cry 3, GTA: ELFC, Hitman: Absolution 9. Just Cause 2, Mafia II, Max Payne 3 10. Metro 2023, Sleeping Dogs, Tomb Raider 11. Přetaktování grafické karty 12. Závěr

Počítače už dávno nejsou velké, hlučné a nevzhledné. S rozvojem platformy Mini-ITX se otevřela možnost postavit výkonný, malý a poměrně snadno přenositelný stroj na pomezí notebooku a klasického PC. V článku vám ukážeme jak na to a při té příležitosti otestujeme grafickou kartu Asus GeForce GTX 670 DirectCU Mini.

Reklama
Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz

Při stavbě výkonných herních počítačů jsou dnes lepší volbou procesory Intel. Cílem článku je postavit malý herní počítač s výkonem vyšší střední třídy. Volba proto padla na výkonný, ale relativně drahý procesor Intel Core i5-3570K. Čtyřjádro architektury Ivy Bridge vás přijde přibližně na pět a půl tisíce korun s daní (Alfa/Alza). Jeho základní frekvence je 3,4 GHz (až 3,8 GHz s technologií Turbo). Na rozdíl od výkonnějšího Core i7-3770K nepodporuje tento model technologii Hyper Threading, ta je ale ve hrách často spíše na obtíž než přínosem. Velkou výhodou je naopak otevřený násobič, díky kterému je možné procesor poměrně snadno přetaktovat.

Ideálním doplňkem k procesoru je dvojice 4GB operačních pamětí s frekvencí okolo 1600 MHz. Příkladem takových pamětí je kit 2× 4 GB Kingston HyperX Blu XMP 1600 MHz, který vás vyjde přibližně na patnáct set korun (Alfa/Alza).

Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz

Při výběru chladiče procesoru je vhodné mít na paměti omezený prostor ve skříni a nevybírat zbytečně velké modely. Protože stavíme počítač vyšší střední třídy, je možné vybírat mezi kvalitními chladiči renomovaných výrobců. Na úplné špičce je bezesporu společnost Noctua, z jejíhož portfolia jsem vybral chladič Noctua NH-L12 low-profile. Jde o kvalitní, tichý a účinný chladič, jehož jedinou větší nevýhodou je cena pohybující se okolo 1300 Kč s daní (Alfa/Alza).

Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz


Asus P8Z77-I DeLuxe

Protože je v počítači osazený procesor s odemčeným násobičem, je vhodné do počítače osadit základní desku s dobrými možnostmi pro přetaktování. Nutností je současně formát desky Mini-ITX, čímž je výběr značně omezen. Vhodné modely se ale přesto dají najít. Méně náročným uživatelům bohatě postačí deska MSI Z77IA-E53, kterou pořídíte přibližně za tři tisíce (Alfa/Alza), náročnějším pak doporučuji desku P8Z77-I DeLuxe od Asusu, která stojí o necelých patnáct set více (Alfa/Alza). Ta nabízí kvalitnější síťovou kartu, víc USB portů, eSATA konektory a dalších několik drobností. Chybí ji naopak mSATA port, který má jen deska MSI. Jinak ale jsou obě desky postavené na čipsetu Intel Z77 a nabízí více než dostatečné možnosti pro přetaktování. Osobně jsem se s procesorem Core i7-3570K na desce Asus dostal až na stabilní frekvenci 4,5 GHz.

Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz
Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz


do malého počítače bez problémů osadíte několik HDD i SSD

Do výkonného herního počítače vyšší střední třídy jsou dnes ideální volbou dva pevné disky — flashový SSD pro systém, hry a programy a velký disk klasické konstrukce jako velkokapacitní úložiště pro data. Volba SSD záleží hlavně na vašich finančních možnostech. Nejvýhodněji dnes vycházejí disky s kapacitou okolo 250GB, což postačí na systém, programy i většinu her. Stojí však okolo čtyř až pěti tisíc a to může být pro řadu uživatelů příliš. Osobně jsem do testovací sestavy osadil 250GB model Samsung 840 Series, který s cenou okolo rovných čtyř tisíc s daní (Alfa/Alza) patří mezi vůbec nejvýhodnější modely.

U pevných disků klasické konstrukce záleží především na tom, jak velké úložiště vyžadujete. Nejlepší poměr cena/kapacita mají disky s kapacitou 2 a 3 TB, u nichž za gigabyte kapacity zaplatíte lehce přes korunu. Do vzorové sestavy jsem osadil 2TB disk Seadata Barracuda 7200.14 s dvěma 1TB plotnami, který koupíte přibližně za 2300 Kč s daní (Alfa/Alza).

Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz


Mini-ITX skříň Fractal Design Node 304

Jedním z požadavků na počítač jsou malé rozměry a stylovost. Správná volba skříně je tedy jednou z nejdůležitějších komponent. Jak už bylo několikrát řečeno, budeme počítač stavět na základní desce nejmenším formátu Mini-ITX. V současnosti najdete v tuzemských obchodech v zásadě dva hlavní kandidáty ke koupi — skříně Fractal Design Node 304 a BitFenix Prodigy (recenze). Do obou vtěsnáte dvouslotovou grafickou kartu, rozumně velký chladič procesoru, množství 3,5" pevných disků a SSD. Výhodou první jmenované skříně jsou menší rozměry, do druhé jmenované se zase navíc vejde 5,25" optická mechanika. Bez té se ale už v dnešní době dá obejít (OS nainstalujete z instalátoru na USB klíči či externí mechanice). Cena obou skříní se pohybuje okolo rozumných dvou tisíc korun včetně daně (Fractal Design Alfa/Alza, Progidy Alfa/Alza), přičemž obě mají kvalitní použité materiály i dílenské zpracování. Pro vzorovou sestavu jsem zvolil menší skříň Fractal Design Node 304 s rozměry 37 × 25 × 21 cm.

Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední chybějící komponentou (s výjimkou grafické karty, viz další kapitola) je zdroj. Vzhledem k osazeným komponentám bohatě postačí zdroj s výkonem okolo 400 W. Takovým je například model NAXN 82+ s výkonem 450 W od společnosti Enermax. Kvalitní zdroj s dnes již téměř povinnou certifikací 80Plus (v tomto případě nejnižší verze Bronze) nabízí vše, co můžete potřebovat — 6 a 6+2pinový konektor pro napájení grafické karty, 8pinový konektor pro napájení procesoru, čtyři molex a pět SATA napájecích konektorů. Cena zdroje se přitom pohybuje okolo rozumných patnácti set včetně daně (Alfa/Alza).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama