spire-gigapod-hlinikovy-externi-box-pro-hdd-usb-2-0
Skříně, zdroje, chladiče Článek Spire GigaPod - hliníkový externí box pro HDD (USB 2.0)

Spire GigaPod - hliníkový externí box pro HDD (USB 2.0) | Kapitola 3

Charles

Charles

15. 7. 2004 00:00 48

Seznam kapitol

1. Spire GigaPod CF100-NEB se představuje 2. Signalizace činnosti HDD a použitý čip ALi M5621 3. Rychlost, teplota a závěr

Často potřebujete přenést velké množství dat, ale nemáte na to náležité prostředky? Externí pevné disky vám připadají příliš nákladné? Kapacita DVD vám nestačí? Přenosné šuplíky nejsou pro vás dostatečně spolehlivé? Za každých okolností existuje vždy ještě nějaká jiná alternativa. Koukněme se tedy na jednu z nich. Externí box v hliníkovém provedení s rozhraním USB 2.0 pro 3.5" IDE pevný disk třeba až do kapacity 300GB. Navíc za přívětivou cenu a se světelnou signalizací aktuální činnosti HDD. Co myslíte? Vyřešil by váš problém?

Reklama

 

Když už uvažujete o takovémto řešení, tak vás zcela jistě bude zajímat, jak je na tom s reálnou rychlostí, kterou budete moci dosáhnout v praxi. "Papírové" hodnoty jsou často dost zavádějící. Proto jsem projel pár testů, kdy jednou byl disk zapojen v boxu přes USB 2.0 a poté připojen přímo na řadič základní desky s podporou ATA100. Následně jsem také projel stejnými testy ještě jeden odlišný disk.

Prvním testovaným diskem byl IBM DeskStar IC35L080AVVA07-0 (82,3GB, 7200ot/min, 2MB cache) a tím druhým byl WD800JB (80GB, 7200ot/min, 8MB cache). Testování těchto dvou disků v tomto případě neberte jako jejich vzájemné výkonnostní srovnání. Testy byly provedeny pouze za účelem zjištění dosažitelné rychlosti těchto disků při zapojení přes rozhraní USB 2.0, nebo-li o kolik se liší teoretická a praktická propustnost USB 2.0 v tomto případě.

 Přístupová doba - méně znamená lépe
i Zdroj: PCTuning.cz
Přístupová doba - méně znamená lépe

i Zdroj: PCTuning.cz


Zatížení procesoru - méně znamená lépe

 Čas potřebný ke zkopírování určitého objemu dat - méně znamená lépe
i Zdroj: PCTuning.cz
Čas potřebný ke zkopírování určitého objemu dat - méně znamená lépe

Po testování výkonu přichází na řadu další důležitý aspekt - teplota. Tu nebylo možné měřit interně pomocí softwaru po vzoru S.M.A.R.T. jelikož pokud byl disk v boxu - tedy připojený přes USB 2.0, tak jej obslužná utilita nedokázala identifikovat a číst potřebné S.M.A.R.T. údaje (teplotu). Přišel na řadu tedy klasický měřák a teplota byla měřena na povrchu disku cca po jeho hodinovém nepřetržitém zatížení. Teplotu jsem měřil pouze u disku IBM a to ve dvou situacích. Poprvé byl umístěn uvnitř boxu a podruhé namontovaný uvnitř počítačové skříně klasické ocelové konstrukce bez jakýchkoli chladičů HDD.

Spire GigaPod - hliníkový externí box pro HDD (USB 2.0)
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Z hlediska výkonu nejde o nic překvapivého. Maximální teoretická rychlost USB 2.0 je 480 Mb/s - tedy 60 MB/s. Podle testů se rychlost pohybuje někde kolem 25 MB/s. Výkonnostní propad oproti klasickému připojení na řadič ATA100 je v mnoha případech značný - což není ale žádným překvapením. Naopak toto řešení celkem obstálo, jelikož asi těžko si bude někdo tento box pořizovat za účelem mít v něm systémový disk s kterým by denně pracoval. Hodí se právě v situacích, kdy potřebujete přenést velké množství dat, nemáte výměnný rámeček, nebo nevíte zcela jistě, zda na cílovém místě bude rámeček kompatibilní s tím vaším (což není samozřejmé) a nemáte v plánu se zase vrtat v kompu a přehazovat případně zcela jistě už tolikrát proklínané jumpery.

Stačí si doma dát v pohodě do tohoto boxu svůj disk (nebo tam nějaký na zálohu či přenos dat mít neustále), vzít s sebou napájecí a datový kabel a můžete vyrazit bez obav, že byste zase na místě několik minut (či mnohem déle - opravdu bohužel nepřeháním, taková je kolikrát praxe) "rozcházeli" váš disk. Bude to sice o něco pomalejší, ale pokud by šlo jen o přenos dat? Máte prostě jistotu, že váš disk rozjedete ihned na místě... navíc pro jeho připojení/odpojení není samozřejmě potřeba vypínat počítač. Stačí zkopírovat, vypnout pomocí přepínače na boxu, odpojit kabely a můžete hned pádit domů. A pokud se naskytne případ, že dotyčný nebude mít v operačním systému zavedenu podporu pro USB 2.0? Nic se neděje. Disk vám pojede provizorně přes USB 1.1 (zmiňuji znovu - provizorně :-)) a na disku stačí mít potřebné ovladače, které zabírají naprosté minimum. Nainstalujete a je to :-) Problém vyřešen během okamžiku...

A pokud jde o teplotu? Jak je vidět, tak hliníkové pouzdro dělá své. Disk se uvnitř nepřehřívá (jak by se mohlo na první pohled zdát) a vede se mu po teplotní stránce o něco lépe, než v obyčejné ocelové skříni. Navíc zvyšování teploty ze studeného (vypnutého) stavu má pozvolnější průběh (díky rozvodu tepla), než když je disk v obyčejné skříni a nebo prostě jen tak položen. Navíc jelikož je disk uzavřen uvnitř boxu, tak je i tichý a rozhodně nevydává tak nepříjemné zvuky, jako když například začne rezonovat konstrukce skříně, což je zvuk, s kterým jsme se jistě mnozí mnohokrát setkali a máme jej v oblibě :-) A nebo když začne řvát miniaturní větráček ve výměnném šuplíku... taky bohužel běžná praxe u levných řešení.

  Spire GigaPod CF100-NEB
Klady Použitým materiálem je hliník
  Světelná signalizace
Zápory Není určeno pro SATA disky
  Lesklé proužky na povrchu vyčnívají
  Rozměry 220 x 117 x 35 mm 
Cena 1118 Kč bez DPH

A s přihlédnutím k ceně? Ta není nikterak zdrcující a když byste si jen porovnali, kolik stojí externí pevné disky a ty obyčejné interní při stejné kapacitě, tak byste dospěli k závěru, že tento box opravdu stojí za zvážení, pokud hledáte nějaké vysokokapacitní zařízení na přenos dat. Navíc ve tmě opravdu dokáže zapůsobit... a to taky dělá svoje :-) (pro někoho možná i rozhodující faktor).

Spire GigaPod - hliníkový externí box pro HDD (USB 2.0)
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte myší

Mimo tohoto modelu nabízí Spire ještě další dva, které se se liší jen podporou dalšího rozhraní. Modely F1310/510 a F1320/520 obsahují kromě USB 2.0 podporu pro rozhraní IEEE 1394 a modely FA310/510 a FA320/520 mají kromě USB 2.0 ještě podporu pro diskové rozhraní Serial ATA 150.

Za zapůjčení boxu děkujeme firmě Abacus

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama