soltek-qbic-eq3702a-nforce2-v-hlinikove-kostce
Hardware Článek Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce | Kapitola 5

Dedek Jan

Dedek Jan

8. 3. 2004 00:00 42

Seznam kapitol

1. Představení Solteku Qbic 2. Hardware 3. Hardware, vnitřnosti 4. Specifikace
5. Co najdeme v BIOSu 6. Výkon hliníkového "Kubíka" 7. Výkon hliníkového "Kubíka" - početní testy 8. Závěr

V současnosti se velkým hitem stávají minipočítače, doslova se s nimi roztrhl pytel. Dříve jsme občas mohli natrefit na značku Shuttle, ten udával a stále udává směr v této třídě PC. Konkurence je tvrdá a tak se i mezi "barebonky" začaly objevovat jiné značky. Nejvýrazněji o sobě dává vědět Soltek, který se velmi snaží dohnat náskok firmy Shuttle a bez nadsázky lze říci, že se mu to daří. Není to tak dávno co Soltek pro platformu AMD a Intel představil modely s novým designem a my se dnes budeme jednomu z nich věnovat. ...a bude to Soltek Qbic EQ-3702A (A jako aluminium).

Reklama

Soltek Qbic používá standardní AWARD BIOS, při vstupu do BIOSu se Vám zobrazí následující nabídka:

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Blíže se podíváme na položky - Advanced Chipset Features, Integrated Peripherals, SmartDoc Anti-Burn Shield a CPU Ratio/Voltage control.

Advanced Chipset Features

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejzásadnější je zde položka "System Performance", od které se odvíjí celé nastavení výkonu PC, lze si vybrat mezi režimy Optimal, Aggresive, Turbo, Expert. Podíváme se pouze na režim Expert, protože je to zcela dostačující.

Režim Expert

  • FSB Frequency - povoleno nastavení od 100 do 250 MHz po jednom MHz.
  • CPU Interface - Optimal (stabilní systém) / Aggresive (vyšší výkon, může dojít k nestabilitě)
  • Memory Frequency - doporučuji nastavení Optimal (podle pamětí, ale většinou to bývá 7, 3, 3, 2.5), pokud jste si jisti pamětí klidně lze zvolit agresivnější nastavení.
  • FSB a AGP Spread Spectrum - pokud tyto položky zapnete dochází k redukci elektromagnetického rušení od CPU nebo AGP, jestliže žádné rušení nepozorujete nechte vypnuto.
  • Frame Buffer Size - velikost paměti integrované VGA.
  • AGP Aperature Size - nastavte velikost ekvivalentní velikosti paměti grafické karty, ale neměla by být větší než polovina velikosti RAM.
  • AGP Frequency - je to vlastně zámek frekvence rozhraní AGP, lze nastavovat po 1MHz.
  • AGP Fast Write Capability - s klidem nechte vypnuto, více viz. Kauza Fast Writes
  • USB20 HDD - pokud máte externí pevný disk USB2.0 zapněte si tuto položku
  • TV Mode Support - zapněte si pouze při používání integrované VGA a pokud chcete sledovat filmy z PC na TV, jinak snižuje výkon integrované grafické karty.

Integrated Peripherals

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Na této kartě BIOSu se nalézá klasická nabídka nastavení portů. Oproti většině desek se tu navíc nalézá nastavení integrované síťové karty a portu FireWire 1394.

V této obrazovce se podíváme pouze na položku Init Display First. V nastavení Init Display First zvolte Onboard/AGP - jestliže není v AGP grafická karta, systém bude využívat integrovanou "GeForce MX", pokud do slotu AGP zasunete grafickou kartu systém ji automaticky použije a integrované si nevšímá.

SmartDoc Anti-Burn Shield

Tecnologie ABS II. (Anti-Burn Shield) zabrání spálení procesoru. Nejdříve ABS povolíte na desce zasunutím "jumperu" do správné polohy a potom v BIOSu nastavíte při jaké vnitřní teplotě procesoru se má počítač vypnout.

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejte se na číselné označení procesoru, kde zjistíte jakou teplotu Váš procesor vydrží a následně v BIOSu nastavte ABS II. o 5°C nižší - jistota je jistota.

Velmi zajímavé jsou položky "Fan Speed Control" a "System Fan Speed Control". Obě obsahují nastavení:

  • Full Speed - zde točí ventilátory co to dá, je to pěkný hukot.
  • Low Speed
  • Silent - minimální otáčky, systém by měl být velmi tichý. V tomto módu ventiláror točí přibližně 2400 ot/min., ale stále produkuje relativně velký hluk. Ventilátor na chladiči CPU by si proto zasloužil menší "odhlučňovací" kůrku.

Nový BIOS 1.8L přidává položce

"Fan Speed Control"

ještě nastavení

"By FSB"

, uživatel by jistě ocenil kdyby šly otáčky nastavovat podle teploty ABS II.

CPU Ratio/Voltage control

Jestliže náležíte mezi "šťastlivce" co mají odemčený procesor, můžete si zde nastavit násobič procesoru - položka CPU Ratio.

Soltek Qbic - EQ3702A, nForce2 v hliníkové kostce
i Zdroj: PCTuning.cz

Věčným "overclockerům" se jistě bude hodit položka CPU Vcore Select, kde si můžou nastavit napětí v rozmezí 1,10 - 1,85 voltu po 0,025V.

2,6V je "defaultně" nastavená hodnota voltáže pamětí čipsetu nVidia. A komu to netačí může si nějakou tu desetinku voltu přidat i na slotu AGP.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama