SilverStone HDDBoost - vyšší výkon pro váš harddisk
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SilverStone HDDBoost - vyšší výkon pro váš harddisk

SilverStone HDDBoost - vyšší výkon pro váš harddisk | Kapitola 2

Jakub Carda

Jakub Carda

8. 4. 2010 03:00 30

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Popis funkce, princip 3. Bližší popis, obsah, příslušenství a specifikace: 4. Testovací sestava a metodika, výsledky testů
5. PC Mark 05, PC Mark Vantage 6. CrystalDiskMark, HD Tach, ATTO DiskBenchmark 7. Závěrečné zhodnocení

Pro dnešní test jsme si pro Vás připravili jeden z poměrně unikátních produktů na trhu a to výrobek s názvem HDDBoost od známé firmy se zvučným jménem SilverStone. V nedávno uvedených novinkách jste se mohli přečíst o novém produktu pro zvýšení výkonu pevného disku a tak se na něj spolu dnes podrobněji podíváme.

Reklama

O co se tedy jedná a jak to funguje?

Jak jsem již zmínil, jednou z velkých neduhů SSD disků je jejich malá kapacita pro systémové soubory a data. Firma SilverStone přichází s boxem s názvem HDDBoost, myšlenka pro řešení je jednoduchá, ke svému stávajícímu pevnému disku (s dostatečnou kapacitou), připojíte HDDBoost do něhož vložíte standardní 2,5“ SATA SSD disk s libovolnou kapacitou, pochopitelně nejspíš řádově menší.

SilverStone HDDBoost - vyšší výkon pro váš harddisk
i Zdroj: PCTuning.cz

Řadič v elektronice boxu vytvoří na disku SSD částečný obraz pevného disku, ke kterému je připojen a to tak velký jak kapacita modelu SSD dovolí. V podstatě se prakticky jedná o pole RAID 1, tedy zrcadlení, uvedu příklad pro testy byl použit 320GB pevný disk a 64GB disk SSD, elektronika tedy „překopírovala“ (spíše namapovala) 64GB dat z pevného disku na SSD. Tato část pevného disku se tedy nebude načítat z HDD, ale přímo z disku SSD, což je tedy o mnoho rychlejší. Samozřejmě je celkové zrychlení přímo úměrné rychlosti čtení použitého modelu SSD.

Zapisování dat probíhá pouze na pevný disk, na disk SSD se tedy zapisuje pouze při aktualizaci, z toho tedy plyne druhý vedlejší účinek a to zvýšení životnosti SSD, na které se při práci v podstatě vůbec nezapisuje. Z toho bohužel plyne i velká nevýhoda a to, že rychlost zapisování na pevný disk bude stále stejná, či spíše o něco nižší, neboť data proudí přes řadič HDDBoostu a ne přímo z řadiče desky do pevného disku.

Pro testování byl použit pevný disk Western Digital Caviar 320GB s 7200ot/min, SSD disky jsme použili dva a to pomalejší CSX 64GB a rychlejší Intel X-25m 80GB.

Výsledná funkčnost a malý nástin výkonu je vidět v testu HD-Tach:

Zde s použitým SSD Intel X-25M 80GB.

SilverStone HDDBoost - vyšší výkon pro váš harddisk
i Zdroj: PCTuning.cz

A na dalším obrázku s pomalejším SSD CSX 64GB.

SilverStone HDDBoost - vyšší výkon pro váš harddisk
i Zdroj: PCTuning.cz

Pevný disk a SSD se v systému hlásí jako jeden disk SST HDDBOOST, na průběhu grafu čtení je po té vidět, že do kapacity SSD (80GB, či 60GB) se disk chová jako samostatné SSD a dále již pochopitelně pouze jako HDD. To tedy zajistí vyšší celkové průměrné čtení a zrychlení pevného disku. Škoda jen, že se přístupová doba změní pouze minimálně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama