shuttle-an35n-ultra-nforce2-za-babku
Hardware Článek Shuttle AN35N Ultra: nForce2 za babku

Shuttle AN35N Ultra: nForce2 za babku | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

17. 9. 2003 00:00 30

Seznam kapitol

1. nForce2 (znovu), tentokráte Shuttle AN35N Ultra 2. Rozvržení a přípojné body 3. BIOS a jeho nastavení 4. Testy a závěr

Firma Shuttle se zapsala do podvědomí mnohých nejvíce jako producent unikátních hliníkových minipočítačů X-PC, pouze někteří tuto firmu znají také jako výrobce širokého sortimentu základních desek. Jejich kvalita nikdy přímo neatakovala pozice ASUSu, Epoxu nebo Abitu, klidně bychom ji však mohli srovnávat s "vyšší-střední" třídou. Pokud se však podíváme do ceníků, zjistíme, že ceny Shuttlů patří v této skupině k nejnižším. A stejně je tomu i u námi testované desky s čipsetem nForce 2 Ultra, která rozhodne patří mezi cenové hity.

Reklama

Layout této desky je v zásadě docela povedený, pár výhrad bych ale přeci jen měl. Za prvé mi chyběl pasivní chladič na southbridge - u těchto desek totiž jak southbridge tak i notrhbridge velmi topí i při normálních podmínkách, nemluvě o overclockingu, kdy se potencionálně mohou objevit problémy se stabilitou. Přesto, i když jsem desku testoval i v extrémních podmínkách a čipsety, zvláště tedy southbridge doslova "hořely", žádný problém se nevyskytl. Pokud chcete být tip-top můžete southbridge pasivním chladičem dovybavit. Mimochodem - ostatní výrobci většinou své desky se stejným čipsetem tímto chladičem taky nevybavují, což je trochu škoda.

Shuttle AN35N Ultra: nForce2 za babku
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro detail klikněte myší na obrázek :-)

Socket mohl být pootočen jinak, přesto se s umístěním (kdy jsou žebra chladiče souběžné s horní hranou desky) setkáte na většině dnes vyráběných desek. V případě chladiče nadstandardních rozměrů mohou nastat problémy - hrozí kolize s kondenzátorem. Délku může mít chladič takřka neomezenou, jeho šířka však nesmí přesáhnout 75mm. Většina chladičů je naštěstí vyráběna tak aby k podobným problémům nedocházelo. Používal jsem chladič Spire FalconRock 1 a nenastal problém. Na obrázku je jasně vyznačen problematický bod.

Shuttle AN35N Ultra: nForce2 za babku
i Zdroj: PCTuning.cz


Socket

Socket by také mohl být otočen o 90° kvůli alespoň částečnému chlazení northbridge. Na desce jsou kolem socketu 4 otvory pro montáž chladičů, které to vyžadují. Vše ostatní je dle mého názoru na svém místě. Ve výbavě bych uvítal IEEE 1394 / FireWire. Za cenu, kterou výrobce požaduje ale opravdu nemůžeme chtít zázraky - navíc tento port má např. Audigy 2 nebo některé multimediální karty.

Jako v minulém článku i dnes dodáváme fotku s umístěním konektorů.

Shuttle AN35N Ultra: nForce2 za babku
i Zdroj: PCTuning.cz

Shuttle AN35N Ultra: nForce2 za babku
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámku týkající se umístění konektorů nemám, jsou rozloženy docela rozumně. Někomu snad může chybět třetí konektor (Fan Header) pro přídavný větrák. U socketu bych ještě upozornil na kovovou páčku - je to rozhodně lepší řešení, než "tyčinky" z umělé hmoty, které mají tendenci se lámat. Sice ji nepoužíváte často, pokud nejste člověk hrající mariáš s procesory, ale potěší to.

Na desce se ještě nachází stavová LED dioda indikující napájecí napětí (i tehdy, když je systém "vypnutý") a jeden jumper ClearCMOS, který najdete hned vedle baterie. Pro někoho, kdo vlastní menší case a přes baterii mu bude přečnívat například CD-ROM mechanika může mít s tímto úkonem trochu problém. Konektory připojení stavových diod, zapínaní a restartu a konektor na reproduktor najdete tam, kde je to obvykle. Trošku mi chybí barevné označení těchto bodů, jsou však dobře a viditelně popsány.

Sloty a konektory

Deska používá klasický AGP slot, vyhovující specifikaci AGP Pro 3.0 (podporuje AGP 4x / 8x). Fastwrites jsou podporovány. Kromě AGP slotu je k dispozici 5 slotů PCI 2.2. Většina konektorů je popsána v rozvržení, proto jen krátce o dalších konektorech. K dispozici jsou headery k připojení dalších USB 2.0, IR header, konektory k připojení CD-in. Samozřejmostí je header SPDIF.

Periferie můžete připojit na tyto konektory.

Shuttle AN35N Ultra: nForce2 za babku
i Zdroj: PCTuning.cz


I/O porty

* PS2 pro myš a klávesnici
* 2x USB 2.0
* 2x 9-pin COM port
* 1x 25-pin LPT port s podporou ECP a EPP
* LAN konektor RJ-45 síťové karty Realtek 8201BL
* 1x game/midi port
* 3x audio vstup/výstup (Line IN/OUT, mikrofon)

Zvuková karta

Na základní desce je osazena osvědčená zvuková karta ALC-650. Jedná se o klasický AC97 kodek, který podporuje 6-ti kanálový zvuk. Konektory jsou společné, přepínání (2 - 4 - 5.1ch) se řeší pomocí ovládacího panelu zvukové karty. Zvuk je, ve srovnání s průměrem integrovaných kodeků, dostatečně kvalitní - i když tentokrát jsem zůstal u subjektovních poslechových testů (test ALC-650 byl proveden v nedávné době na pctuningu v testu základní desky s čipsetem KT600 zde). Tam můžete porovnat její výkon s konkurenčními kartami. Je třeba ovšem zmínit, že pokud budete provozovat systém přetaktovaný, dochází u této zvukové karty k poklesu kvality.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama