rx9800-pro-plus-radeon-na-zpusob-msi
Hardware Článek RX9800 PRO Plus - Radeon na způsob... MSI

RX9800 PRO Plus - Radeon na způsob... MSI | Kapitola 2

Bury

Bury

12. 5. 2004 00:00 31

Seznam kapitol

1. MSI a ATI - přátelé nebo business? 2. Radeon 9800XXL - vo co go? 3. RX9800 - co je na palubě? 4. Testy a závěr

Znáte tu televizní reklamu: Dva pánové sedí na lavičce v parku. Jeden drží hlavu v dlaních a opakuje - "Jak jsi jenom mohl? Proč jsi odešel? Musíš mít s námi trpělivost!" Druhý jen pokrčí rameny a suše odpoví "Ne-mu-sím!". Tak nějak by mohl vypadat rozhovor mezi firmou nVidia a jedním z posledních věrných, s firmou MSI. I když to asi nebylo snadné, nastoupila i tato firma jednou nohou do vlaku ATI. Dnes jsme testovali grafickou kartu RX9800 Pro, která navíc rozhodně nevypadá jak konstrukce z dílny ATI.

Reklama

Jak už jsem předznamenal je testovaný Radeon tak trochu exot. Za prvé vůbec nevyužívá tzv. referenčního designu ATI. Dosud platilo že se firmy vyrábějící vyšší řady Radeonů (v levných třídách vládne chaos) poměrně striktně držely referenčního designu navrženého inženýry ATI. Občas si menší výstřelek, povětšinou jinou barvu plošného spoje nebo s jiný chladič, dovolila firma Hercules jinak se většina karet "Powered by ATI" od sebe zase tolik nelišila. I tak význačný výrobce jako ASUS provedl v zásadě jenom výměnu chladiče R9800 XT za svůj dvouvětráčkový. Karta MSI se od ostatních liší zcela zásadně (a to nejen zelenou barvou plošného spoje):

RX9800 PRO Plus - Radeon na způsob... MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Stačí několik pohledů a zjistíte, že u MSI je velká část obvodů řešená jinak - a nejedná se nám teď o jiný chladič.

RX9800 PRO Plus - Radeon na způsob... MSI
i Zdroj: PCTuning.cz


klikněte na horní obrázek pro větší náhled

Mnoho rozdílů nalezneme například v napájecích obvodech. Stačí se podívat na detaily:

RX9800 PRO Plus - Radeon na způsob... MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Subtilní 8mi pinové MOSFET tranzistory s nalepenými malými hliníkovými chladiči nahradily u RX9800 robustní tranzistory podobné těm které nalezneme na základních deskách. Přesto že řešení MSI působí dojmem mixu různých součástek, evidentně svůj účel plní bez problému.

Vzhled karty

RX9800 PRO Plus - Radeon na způsob... MSI
i Zdroj: PCTuning.cz


klikněte na horní obrázek pro větší náhled

Chlazení

Podobně jak je tomu u karet řady Radeon 9800XT má karta MSI RX9800 PRO Plus oboustranné chlazení. Chladič je konstruovaný tak, aby chladil jak grafické jádro tak i paměti. Horní část chladiče je, poměrně netypicky - neboť většinou se jedná o hliníkový profil nebo o měděnou konstrukci, hliníkovým odlitkem.

Spodní část je speciálně vylisovaným hliníkovým plechem:

Nemilým překvapením bylo, když jsem zjistil, že spodní plech na všechny čipy paměti zcela nedoléhá. I když byly použité tepelné podložky, přesto občas mezi čipem BGA a chladičem prosvítala malá škvírka. Tuto skutečnost jsem zjistil po testech a i když jsem potom mezi paměti a chladič nanesl teplovodivou pastu taktování se nijak rapidně nezlepšilo.

Poznámka: Na kartu jsme zkoušeli instalovat tichý chladič Arctic Cooling VGA Silencer (ver. 3) a vše proběhlo bez problému. Tedy až na malou úpravu konektoru větráčku - MSI totiž používá větší konektor.


chladič je fixován kovovou sponou a

Chlazení vypadá mohutně a zdá se, že by mohlo být tiché. Ve skutečnosti hlučí poněkud více než karty Radeon 9800XT s měděným chladičem. Úroveň hluku je prakticky totožná s klasickou řadou Radeon 9800 Pro. Chladič MSI není tedy hlasitý ani zvláště tichý - i přes svůj poměrně vysoký, trochu pískavý tón strčí do kapsy většinu řešení na bázi hi-end čipů nVidie.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama