Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn | Kapitola 14

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 6. 2012 02:00 65

Seznam kapitol

1. Nová karta? Nikoliv... 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2 9. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 11. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. STALKER CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3D11 13. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2,...) 14. Shrnutí výkonu 15. Spotřeba a teploty 16. Přetaktování 17. Závěr

Několik měsíců byl nejvýkonnější grafikou s jedním jádrem Radeon HD 7970. Jeho pozici nejvýkonnější karty mu ale uzmula Nvidia s GeForce GTX 680. I když vítězství to bylo hodně těsné, GeForce je většinou rychlejší. AMD se nevzdalo a uvádí oficiálně přetaktovanou verzi Radeonu, jen provozní vlastnosti nejsou jeho silnou stránkou.

Reklama
Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato kapitola vám nabídne průměrné shrnutí výkonu, jež ale není dogma. My k průměru musíme přistoupit, abychom mohli s nějakým číslem obecně operovat do budoucna (o kolik procent je která karta výkonnější) v obecné rovině. Pokud vás nebaví prohlížet každý graf, zaměřte se na hry jež vás zajímají (a z nich si udělejte obrázek sami) a nebo se podívejte na shrnutí v této kapitole. Pozorní z vás jistě už vědí, jak to dopadlo. Pojďme se ale podívat na výsledek řečí čísel.

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

POZOR! Zde je nutné říci, že u moderních karet hodně záleží na použitém portfoliu her, volbě způsobu testování, výkonném CPU a dalších okolnostech. Podívejte se do tabulky jež vytvořili z recenzí na webu 3DCenter.org. Tabulka ukazuje průměr ze všech testů a rozlišení daného serveru. Jak vidíte na Computerbase, Anandtech, Guru3D, Hardware Canucks je dokonce GeForce GTX 680 v průměru výkonnější než GHz edice Radeonu HD 7970. Na webech PCGH, TechPowerUp, HardwareLuxx, HardOCP pak vychází Radeon HD 7970 GHz výkonnější o 2-3 procenta nad GeForce GTX 680. Ve zbytku recenzí je pak Radeon výkonnější od 4-10 procent. Opravdu záleží jak a v čem se testovalo. Pokud chcete mít obrázek o výkonu co nejkomplexnější, projděte si více recenzí a udělejte si závěr sami. Vycházejte zejména z vámi oblíbených her.

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzhledem k brzkému přechodu na interaktivní grafy, jsme změnili počítání výkonu grafik, stejně jako tomu je u procesorů již delší čas. Už nemáme žádnou kartu jako "opěrný bod" s hodnotou sta procent, k níž jsme ostatní srovnávali. Tentokrát měříme výkon vůči nejvýkonnější kartě v každém jednotlivém testu, čímž dostaneme lepší průměr a přehlednější škálování výkonu v grafu. Výsledek je pak průměr všech dosažených výsledků dané karty napříč všemi testy. Každý test a nastavení se na výsledku podílí rovným dílem.

Nejprve se podívejme na výsledek Radeonu HD 7970 GHz proti klasické verzi s nižšími frekvencemi. Nová karta dosáhla vyššího výkonu o 13 procent. Tento výsledek přesně odpovídá nárůstu základní frekvence karty. Rozdíl ve výkonu je zhruba stejný v obou měřených rozlišeních. Jak vidíte, nárůst je roven nárůstu frekvence a tedy zde není vidět žádná významná změna ve výkonu samotných ovladačů. AMD už na starší tituly zřejmě rezignovalo, tomu se ale nelze moc divit. Ve starších hrách tedy nárůst zlepšenými drivery není žádný.

Výkon Radeonu HD 7970 GHz Edition je v podstatě stejný jako GeForce GTX 680 v průměru. Rozdíl je necelé jedno procento. Pokud se podíváme na jednotlivá rozlišení, v 1920x1200 dokonce GeForce nad Radeonem vítězí (to je možné vidět i ve spoustě zahraničních testů). V rozlišení 2560x1600 pak zaostala GeForce za Radeonem asi 1,1 procent. Jak ale vidíte, v průměru je to opravdu "plichta". V nových hrách už bude rozdíl výraznější.

Nové hry

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

V nových hrách, kde u některých titulů došlo k výraznému vylepšení s ovladači, se rozdíl mezi Radeonem HD 7970 a GHz edicí zvýšil na skoro 15 procent. To už je celkem dost vysoké číslo a hodnota kvůli níž se určitě vyplatí mít takto výkonnou kartu. Nárůst výkonu ovladačů sice znamenal jen několik procent, ale i tak dobrých. Rozdíl mezi Radeonem HD 7970 GHz a GeForce GTX 680 je v průměru něco pod 6 procent pro Radeon. Pokud zohledníme pouze rozlišení 2560x1600, pak je Radeon výkonnější o 8 procent a to už je dost výrazný rozdíl.

Závěr nechám na vás, zde shrnutí: v průměru ze všech našich her (nové i staré) je Radeon HD 7970 GHz Edition asi o  5 průměrných procent výkonnější než GeForce GTX 680. Ve starších hrách je to vyrovnané, v novějších dostala GeForce krapet "na frak". Hlavně v rozlišení 2560x1600 a nových titulech je Radeon výkonnější o 8 procent.

Cena

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr této kapitoly patří pohledu na výkon a cenu. Graf ukazuje kolik zaplatíme za procento výkonu dané karty. Vidíme, že GeForce GTX 680 s o pár stokorun levnější cenou je stejně výhodná jako Radeon HD 7970 GHz ovšem s referenční cenou za referenční grafiku. Karty s lepším chlazením budou určitě dražší a poměr bude horší. Nejvýhodnější High-end kartou je dnes bezesporu GeForce GTX 670. Za cenu kolem 9000 Kč při svém výkonu znamená jasnou koupi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama