povstane-celeron-d-z-popela
Hardware Článek Povstane Celeron (D) z popela?

Povstane Celeron (D) z popela? | Kapitola 2

Charles

Charles

20. 7. 2004 00:00 74

Seznam kapitol

1. Zrození legendy 2. Nově příchozí - Celeron D 3. Testovaní výkonu

Možná se někomu může zdát nadpis článku jako dosti přehnaný, nicméně "Inteláci" (a nejen oni) o tom vědí svoje. Ono tomu tak totiž doopravdy je. Nechci v tomto článku podněcovat k výbojům mezi tábory příznivců Intelu nebo AMD, ale Celeron je díky své historii tématem takového formátu, že článek bude pojat víceméně na jeho počest, jelikož byl Celeron právě znovuzrozen. A tak doufám, že prominou ti, kteří proklínají vše, co na sobě nese logo Intelu (ať už jde o procesor, nebo jen mikroskop :-)).

Reklama

 

A je to tady. Konečně zde máme po dlouhé době Celeron hodný svého jména. I když pravda - s mírným přejmenováním na Celeron D. Toto přejmenování bohužel vidím jako nutné zlo pro to, aby byl tento nový Celeron bez nějakých pochybností od toho starého (dosavadního s jádrem Northwood) naprosto odlišen a nemohl být omylem zaměňován, jelikož se jedná opravdu o pořádný skok dopředu (v rámci Low-Endových procesorů Celeron samozřejmě).

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako v případě Celeronu s jádrem Northwood, tak i zde s jádrem Prescott je velikost L2 cache čtvrteční oproti té, kterou má stejné jádro v provedení plnohodnotného Pentia 4. Jak je tedy z následující tabulky zřejmé, nový Celeron D si polepšil oproti svému předchůdci hned v několika oblastech. Jedná se o rychlejší FSB, pokročilejší výrobní proces, přidání SIMD instrukcí SSE3 a hlavně navýšení L2 cache ze 128 na 256 KB.

  Celeron (Northwood)Celeron D (Prescott)
FSB 400 MHz533 MHz
Výrobní proces 0,130,09
L2 cache 128 KB256 KB
SIMD SSE, SSE2SSE, SSE2, SSE3

Právě L2 cache o velikosti pouhých 128 KB měla na svědomí tak mizerné výkony dosavadních Celeronů s jádrem Northwood. Sice vás možná napadne, že dříve také byly Celerony se 128 KB L2 cache a vedly si výborně... to je sice pravda, ale nesmíte zapomínat, že šlo o zcela odlišnou architekturu P6. Pro nynější architekturu NetBurst je zkrátka takto malá L2 cache naprosto zdrcujícím faktorem, který negativně ovlivňuje výkon samotného procesoru. Vzpomeňme si na první Pentia 4 s jádrem Willamete. Ty měly L2 cache o velikosti 256 KB a také byly první dojmy z těchto procesorů víceméně rozpačité. Pak přišly Nortwoody s 512 KB L2 a šlo už o trochu jiné kafé.

Krabice + boxovaný chladič

Jako první samozřejmě přijdeme do styku s krabicí, která také doznala oproti předchůdci změn.

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimo logicky jiného potisku je jiná zadní stěna. Ta totiž obsahuje dva průhledné otvory, díky kterým můžete přímo vidět na procesor a boxovaný chladič.

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

Na straně krabice naleznete štítek s údaji o produktu. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Zajímavé je ale to, jakým způsobem je tento procesor označován, jelikož podle nového číselné značení Intelu se jedná o procesor 335. Naštěstí, jak je vidět, jsou za tímto značením ponechány i ostatní údaje, jak tomu bylo doposud.

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

Otevřete krabici a vaše oči se zaměří na chladič, který je součástí boxovaného balení.

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten si drží svůj typický Intelovský design, nicméně jistých změn se také doznal.

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

Onou změnou jsou jednotlivá žebra, která vychází z měděného středu stejnoměrně do všech stran.

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

Chladiči jsme věnovaly dostatečnou dávku obdivu a teď se konečně zaměříme na procesor.

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

No... co dodat? Vypadá samozřejmě stejně jako všechny ostatní procesory pro socket 478 (samozřejmě kromě popisu identifikujícího daný typ). I zespod vypadá stejně jako plnohodnotný kolega v podobě Pentia 4 s jádrem Prescott.

Povstane Celeron (D) z popela?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o technickou stránku věci, tak je nutné zmínit několik detailů. Jistě mnoho z vás napadne, zda budou moci tento nový Low-Endový procesor Intelu využívající (žravé) jádro Prescott použít ve starších základních deskách. První věcí, kterou musí základní deska splňovat, je podpora 533 MHz FSB. To by neměl být problém. Druhým faktorem ovlivňujícím to, zda vám Celeron D poběží či nikoliv, je detekce napětí. Jádro Prescott totiž používá šestibitové kódy v krocích po 0.0125 V, přičemž starší základní desky určené pro Northwoody používaly pro detekci napětí pětibitové kódy v krocích po 0.025 V. To by mohl být problém, nicméně jelikož se jedná o Low-Endový procesor, tak byla zachována zpětná kompatibilita tím, že Celeron D používá také pětibitové kódy. Ve finále tak na desce, na které nespustíte Pentium 4 s jádrem Prescott, budete možná moci spustit Celeron D (pokud nepůjde o staré čipové sady i845G, i845E).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama