pevny-disk-pod-dohledem-uzitecne-utility
Úložná zařízení Článek Pevný disk pod dohledem - užitečné utility

Pevný disk pod dohledem - užitečné utility | Kapitola 4

Charvát Pavel

Charvát Pavel

27. 1. 2005 00:00 53

Seznam kapitol

1. Active SMART 2.42 2. HDD Health 2.1 3. HD Tune 2.10 4. HD Speed

Pevné disky a jejich spolehlivost - téma na dlouhou debatu. Také jste již zažili situaci, kdy vám při bootování začne váš pevný disk vydávat nepříjemné zvuky a operační systém se ne a ne spustit? V tu chvíli vám probleskne hlavou, co všechno na disku máte. Ve většině případů si však uvědomíte, že na poslední zálohování si už ani nepamatujete a tak jen doufáte, že bude vše v pořádku. Těmto situacím nelze zcela předejít, nicméně pomocí různých diagnostických utilit můžete průběžně sledovat stav vašeho pevného disku a v případě náznaků možných problémů provést patřičná opatření - zejména včasnou zálohu vašich dat.

Reklama

Dnes poslední utilitka v jinak širokém spektru programů. HD Speed je jednoúčelová věcička, která měří přenosovou rychlost všech disků a mechanik v počítači.

Velkou výhodou je, že HD Speed nepotřebuje žádnou instalaci. Standardně je zabalen v archivu, který stačí rozbalit a spustit jediný soubor s příponou exe. Pokud se obsah stáhl bez chyby, pak by vás měla přivítat následující obrazovka:

Pevný disk pod dohledem - užitečné utility
i Zdroj: PCTuning.cz

Opět zde máme graf, ovšem tentokrát bez popsaných os, takže je trochu těžší neztratit orientaci. Naštěstí je zvolená barva docela solidně kontrastní, takže oči si příliš nenamůžeme. Funkcí je zde poskrovnu. Z tlačítek zde máme jen Start, Reset, About a Quit. "Start" spouští samotný test vzhledem k nastavení, které je zvoleno uživatelem v levé spodní části okna programu (popis funkcí níže). "Reset" vyčistí plochu grafu od starších hodnot, abychom nedošli k zavádějícím údajům. "About" je klasický odkaz na verzi programu a na tvůrce. Potřebu popisovat "Quit" nějak moc necítím. Pokud by se někdo tímto cítil ochuzen, jistě se vše vyjasní v diskuzi, která určitě bude následovat.

Pevný disk pod dohledem - užitečné utility
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku výše můžete vidět, jak vypadají příslušné rolovací lišty v rozvinutém stavu. Pod položkou "Drive" se tak zobrazí veškeré mechaniky i disky a to rozdělené na oddíly a jakožto fyzické disky. Za povšimnutí možná stojí udávaná velikost u mechanik F,G,H, kde F je CD-RW, G je DVD-RW a H je Virtual Deamon. Na testované sestavě přitom nezáleželo, jestli se v mechanice nachází CD, či nikoli vyjma jednoty F, kdy bez vloženého CD byla velikost stanovena na 281MB. V Block Size si pak můžeme zvolit, po jakých úsecích se bude testovat a vykreslovat do grafu (vliv na tvar grafu viz následující obrázek).

Pevný disk pod dohledem - užitečné utility
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď nám již zbývají jen možnosti nastavení a políčka s výsledky, tak tedy hurá na ně.

Význam jednotlivých položek:

  • Position% = udává jaké procento z kapacity disku jsme již otestovali, pokud nastavíme číslo rozdílné od nuly, pak se bude testovat až od této hodnoty. Poslední hodnota je 99%, po které se test automaticky spustí znova
  • Read = označením této volby se bude testovat rychlost čtení z disku
  • Write = bude se testovat rychlost zápisu na disk, pozor na skutečnost, že program přepisuje data již na disku obsažená
  • Test Burst Rate = testuje se maximální přenosová rychlost mezi diskem a systémem
  • Duration = zde vidíme, jak dlouho již test trvá, v případě, že zadaáme nenulové hodnoty, pak bude fungovat jako odpočet do nuly
  • Log Into File = průběžně zapisuje získané hodnoty do aktuálního adresáře HD Speed
Na závěr následují linky na jednotlivé programy:

Active Smart

HDD Health

HD Tune

HD Speed

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama