pci-express-posle-pci-i-agp-zahy-do-duchodu
Hardware Článek PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

16. 6. 2004 00:00 81

Seznam kapitol

1. Historie - PCI a AGP 2. PCI Express 3. PCI Express - co z toho budeme mít?

Rozhraní PCI Express (ve zkratce PCIe) má být jednou z největších novinek tohoto roku. Od letoška budou rozšiřující karty buď obyčejné (tedy PCI a u grafiky AGP) nebo "nové" (tedy PCIe a u grafiky PEG). Nová sběrnice přinese kromě potenciálních výhod také mnoho problémů... Bude ten celý kolotoč stát vůbec za to? Na to jsme se podívali v průřezovým článku a svůj názor máme poměrně jasný...

Reklama

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu
i Zdroj: PCTuning.cz

PCI Express je (podobně jako HyperTransport od firmy AMD) obousměrnou sériovou sběrnici spojující vždy pouze dva body.

Techtalk

PCI Express (dříve známá jako 3GIO) je sběrnicí typu point-to-point která přenáší data po paketech.

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pakety a sériový charakter přenosu dat (v takzvané fyzické vrstvě) nás příliš zajímat nemusí, stejně jako to, že data jsou enkodovaná 8b/10b, nebo že základní přenosová rychlost každé linie (jsou dvě, pro každý směr jedna) je 2.5Gb/s.

Základní sběrnice x1 dokáže totiž data přenášet tak (data na vstupu je "rozloží" a pak zase "složí"), jakoby putovaly po paralelní virtuální sběrnici o volitelné šíři (selectable width): 1, 2, 4, 12, 16 a 32 bitů! Jako náhrada 32bit PCI tedy stačí PCIe 1x.

Sběrnici PCI Express v konkrétním počítači tedy můžeme vnímat jako soustavu několika nezávislých obousměrných propojení typu 1:1 které dokážou data přenášet tak, jako by tyto sběrnice byly široké np. 32 bitů. Díky tomu, že k přenosu dat stačí jenom pár pinů, nebude problém k řadiči (ty budou typicky umístěné v southbridge) připojit několik nezávislých "portů" 3GIO/PCI Express - viz. obrázek:

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu
i Zdroj: PCTuning.cz


zařízení PCI Express jsou nezávislá a na pojená na řadoč / "switch"...

V základní verzi máme k dispozici sběrnici o propustnosti 250MB/s v každém směru (PCI Express x1), což je prakticky dvojnásobná propustnost sběrnice PCI. Nesmíme také zapomenout, že v případě klasické sběrnice PCI je propustnost celé sběrnice sdílena veškerými připojenými periferiemi, zatímco PCIe (tak se označuje PCI Express) má celé pásmo pro sebe. Situace kdy jedno zařízení bude omezovat jiné by tedy neměla nastat.

Specifikace PCI Express předpokládá také i rychlejší sloty (pak se spojí několik užších sběrnic, například PCIe x2 = dvě sběrnice o šíři 16b):

typ propustnost
PCI Express x1 250 MB/s
PCI Express x2 500 MB/s
PCI Express x4 1000 MB/s
PCI Express x8 2000 MB/s
PCI Express x16 4000 MB/s
PCI Express x32 8000 MB/s

Tak například vznikl slot PCI Express 16x určený pro nové grafické karty o propustnosti 4GB/s (dnes se častěji setkáte z označením PEG). Nejčastěji používanými sloty budou x1, x4, x8 a x16:

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vůbec by nevadilo (i když je to teoretická úvaha), kdyby deska obsahovala pouze sloty PCIe x16 - pomalejší karty je možné instalovat i do větších slotů.

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu
i Zdroj: PCTuning.cz


první desky budou nabízet mix slotů PCI a PCIe

Zdá se, že ze začátku budou první základní desky osazené typicky jedním slotem PCIe 16 a dvěmi sloty PCIe (x1). Občas se možná vyskytnou desky se slotem PCI Express x4 (Adaptec uvedl například řadič Ultra320 RAID pro PCIe x4):

PCI Express pošle PCI i AGP záhy do důchodu
i Zdroj: PCTuning.cz


tak krátký konektor vypadá na dnešní poměry docela komicky...

Z technické stránky věci vypadá PCIe tedy velice slibně. Poznámka: PCI Express se líbí také výrobcům základních desek kterým se zjednoduší konstrukce plošných spojů (do doby než se bude vyžadovat PCIe 8x). Základní sběrnice PCIe totiž vystačí se čtyřmi datovými vodiči (páry TX a RX).

Energetika...

Počítá se s tím, že zařízení PCIe x1 bude moci spotřebovat 10W energie, PCI x2 až x8 25W a slot pro grafické karty PCIe 16 maximálně 75W. To je ve srovnání s 25/42W klasického rozhraní AGP docela velký pokrok a karty střední třídy nebudou už vyžadovat dodatečné napájení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama