overclocking-geforcefx-5900-a-la-msi
Hardware Článek OverclocKING: GeForceFX 5900 a lá MSI

OverclocKING: GeForceFX 5900 a lá MSI | Kapitola 2

Stepanek

Stepanek

30. 7. 2003 00:00 39

Seznam kapitol

1. MSI GeForceFX 5900 2. Přetaktování 3. Testy - 3DMarky 4. Testy - Unreal Tournament a CodeCreatures 5. Testy a závěr

Do redakce se nám dostal další zástupce karet GeForceFX 5900, tentokrát od firmy MSI. Jak jistě víte, není to tak dlouho co jsme recenzovali kartu od firmy Asus založenou na stejném čipu. Nemá proto cenu dělat normální recenzi, když výkonový rozdíl mezi kartami je minimální. Zaměřil jsem se tedy na overclocking a snažil jsem se z testovaného červeného ďábla dostat maximum.

Reklama

Na začátek bych rád upozornil, že jakékoliv přetaktování a upravování je prováděno na vlastní riziko a nenesu odpovědnost za žádné škody tímto způsobené.

Na taktování této karty jsem se opravdu těšil. Už dříve testovaný Asus měl obrovský potenciál, doufal jsem tedy, že mě MSI nezklame. A taky nezklamala.

Pro účely taktování mám jeden dodatečný 12cm větrák, který se točí rychlostí 1200 - 1800 otáček. Mohu je nastavovat pomocí potenciometru. Nicméně jsem již ze začátku nastavil maximální otáčky. Produkovaný hluk pak byl daní za velký výkon. Taky jsem všude aplikoval stříbrnou pastu Artic Silver III.

Frekvenci jsem zvyšoval pomocí utility v ovladačích dodaných přímo od MSI. Začal jsem přímým skokem na 450/900MHz. Tato frekvence byla naprosto v pořádku. Zkoušel jsem 3DMark03 i Colina3. Když se vše ukázalo být ok, pokračoval jsem dál. U jádra po malých krocích, u pamětí rychleji.

OverclocKING: GeForceFX 5900 a lá MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Snažil jsem se také zvýšit frekvenci 2D, ale to bylo téměř nemožné. I po sebemenším zvýšení frekvence se systém zhroutil. Jinak tomu bylo u 3D. Tam jsem mohl zvyšovat téměř bez obav. Dokonce se mi podařilo dostat přes magickou hranici 500MHz u jádra. Ale nejvíce jsem byl překvapen u pamětí. Jejich frekvence se mi zdála až neuvěřitelná. Však uvažte, kdo z vás dokázal přetaktovat DDR I paměti na 1000MHz!!! A to vše se 100% stabilitou i po delším hraní.

OverclocKING: GeForceFX 5900 a lá MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Na frekvenci 504MHz byl dokončen 3DMark03. Avšak po delším hraní Colina3 se na obrazovce začaly objevovat artefakty, které jasně daly najevo příliš vysokou frekvenci.

OverclocKING: GeForceFX 5900 a lá MSI
i Zdroj: PCTuning.cz

Toto nebyla nejvyšší teplota, ale nejvyšší která se mi podařila zachytit. Maximum se pohybovalo okolo 60°C, ale téměř okamžitě po ukončení zátěže teplota zase začala klesat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama