nova-rada-intel-xeon-phi-komprocesoru
Novinka Nová řada Intel Xeon Phi komprocesorů

Nová řada Intel Xeon Phi komprocesorů

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

22. 5. 2013 14:00 11

Asi rok po oficiálním uvedení Intel Xeon Phi koprocesorů je původní řada, zahrnující Xeon 5110p, SE10P a SE10X modely, rozšířena o nové příbuzné. 

Reklama

Pět nových modelů koprocesorů se objevilo v databázi produktů Intel. Aktuální řada bude zahrnovat dva levnější Xeon Phi 3100 čipy, model “dense form factor“ střední třídy s označením 5120D a dva Premium 7100 koprocesory, to vše jako rozšiřující rozšiřující karty. 

Nová řada Intel Xeon Phi komprocesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová rodina Xeon Phi koprocesorů s kódovým označením “Knights Corner“ je nepřímým výsledkem projektu Larabee, který byl oficiálně uveden do chodu v roce 2010. Později pokračoval vývoj těchto procesorů pod názven “Many Integrated Core (MIC)“. Jednoduše řečeno, nové koprocesory Xeon Phi x86 prošli dlouhým vývojem a výsledkem je PCI-Express x8 rozšiřující karta. Phi čipy nabídnou více než 50 jader, které, stejně jako Ivy Bridge, využívají 22 nm Tri-gate tranzistory. Karta také nabídne 8 GB GDDR5 pamětí a na Linuxu založený operační systém, který byl vivinut společností Intel. To vše zajišťuje, že je zařízení schopno fungovat jako zcela nezávislý systém, který je současně schopen zpracovávat úlohy z main serveru. 

Nová řada Intel Xeon Phi komprocesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Velké rozdíly mezi jednotlivými modely Xeon Phi jsou především v samotném Xeon procesoru, jakožto i v jejich chlazení. Přípona P například znamená pasivní chlazení, kdeždo X a A mají aktivní chlazení pomocí ventilátoru a D verze potom nemá žádný chladič. Rozdíly z hlediska hodinové frekvence, cache pamětí apod. jsou uvedeny v následující tabulce, přičemž poslední tři řádky popisují právě nové modely. 

Nová řada Intel Xeon Phi komprocesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Očekává se, že nové Xeon Phi koprocesory budou k dispozici koncem tohoto měsíce. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama