nforce-4-na-svete-nejen-pcie-pro-athlon-64
Hardware Článek nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64

nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64 | Kapitola 2

Charles

Charles

21. 10. 2004 00:00 41

Seznam kapitol

1. Specifikace nForce 4 2. Pokročilý diskový řadič, režim SLI - spojení sil 3. Firewall, ActiveArmor, nTune, Závěr

Sice už uběhla nějaká ta doba od uvedení procesoru Athlon 64, nicméně v oblasti čipových sad pro něj určených se nejedná o zrovna široký výběr. Pokud vám na komponentách (výbavě/výkonu) aspoň trochu záleží, měli jste na vybranou víceméně jen mezi nVidia nForce 3 250GB a nebo VIA K8T800. Proto každý nově příchozí je velice vítaným zpestřením. Navíc když s sebou pro Athlony 64 konečně přináší nastupující sběrnici PCI Express, která byla doposud výhradní doménou čipových sad od Intelu (i915P/G, i925X). A mimo to disponuje nForce 4 i dalšími specialitami.

Reklama

Premiéra SATA2 (3 Gb/s), NCQ samozřejmostí

Doposud nejschopnější diskový řadič, jež by byl součástí čipové sady, se dal nalézt u nejnovějších čipových sad Intelu v podobě i915P/G a i925X. Konkrétně se jedná o jejich Southbridge ICH6, který podporuje 4 porty SATA 150 a jeden kanál ATA100 (2 zařízení). Jeho specialitkou je především možnost vytvořit z disků připojených přes SATA rozhraní RAID pole typu 0 (stripping), 1 (mirroring) a především pole s označením Matrix RAID, které umožní na dvou discích vytvořit na jejich jedné polovině pole typu 0 a na druhé pole typu 1. Navíc Southbridge ICH6 přišel jako první s nativní podporou NCQ (Native Command Queing) a doposud toto nabízel jako jediný mezi chipsety.

V případě nForce 4 se jedná ale o ještě zajímavější záležitost. Je to poprvé co se u chipsetu objevuje podpora nového standardu SATA2, jež umožňuje maximální teoretickou přenosovou rychlost až 3Gb/s. Další vlastností SATA2 je Hot-Swap, tedy možnost odpojení a připojení disku za chodu (i pokud je součástí RAID pole - systém o tom dá hned vědět). Nativní podpora NCQ je zde již samozřejmostí (přece jen disky s touto schopností jsou již běžně k dostání).

Pokud nevíte, co se pod zkratkou NCQ skrývá, tak vězte, že jde o

technologii umožňující disku přeuspořádat požadavky na příchozí data, díky čemuž se sníží latence (čekací doby) a tím pádem se zvýší výkon. Velice dobře to zobrazuje následující obrázek, kdy vlevo je zobrazena klasická situace bez NCQ, kdy k přečtení všech 4 inkriminovaných sektorů je nutné provést celkem 3 otáčky. Vpravo je naopak zobrazena situace s využitím NCQ, kdy dojde k pozměnění pohybu čtecí/zapisovací hlavy a výsledkem je potřebná pouze jediná otáčka.

V případě NCQ se zcela jistě jedná o přínosnou schopnost, nicméně jeho podpora tu byla již dříve u intelovského ICH6. nForce 4 však přichází poprvé s něčím zcela jiným. Jde o duální diskový řadič - v chipsetu jsou tedy obsaženy dva nezávislé diskové řadiče, přičemž každý provádí svou činnost (přístup do paměti) nezávisle na tom druhém.

Okolní obrázky by měly pomoci k nastínění daného problému, kdy při zapojení všech čtyřech disků (jedná se samozřejmě o rozhraní SATA) je v případě duálního řadiče práce s disky rozdělena mezi oba řadiče a tím by mělo být dosaženo výrazné optimalizace práce s disky (to lze samozřejmě aplikovat i na pouze dva připojené disky). V případě zapojení jediného disku však tuto schopnost samozřejmě nelze využít.

Další schopností je samozřejmě možnost vytvářet různá RAID pole. Tady nForce 4 po vzoru nForce 3 přináší standardní pole typu 0 (stripping - výkon), 1 (mirroring - bezpečnost) a 0+1 (slučujíc zvýšení výkonu i bezpečnosti).

Spare Disk Allocation se nazývá schopnost kladoucí si za cíl ještě vyšší míru bezpečnosti než klasické pole typu 1. Je možné totiž jeden připojený volný disk v systému využít k záloze buď jednoho či více disků, které jsou součástí RAID pole.

RAID Morphing je schopnost, jejíž funkce je evidentní již z jejího označení. Umožňuje velice snadno měnit typ jednotlivých polí na některý jiný - a to v prostředí Windows pomocí "firemní" utility bez nutnosti restartu.

nvRAID k tomu všemu ještě přidává možnost vytvoření RAID pole za využití disků připojených přes obě disková rozhraní - lze tedy kombinovat PATA a SATA.

Disk Alert System není nic jiného než diagnostika připojených disků. Je zpracována velice přívětivým způsobem, jelikož ve firemní utilitě zobrazuje přímo na fotografii použité základní desky stav jednotlivých SATA portů.

Režim SLI - starý známý z dob 3Dfx v novém nasazení

Jestli jste aspoň trochu staršího data výroby a o HW jste se zajímali i dříve, tak vám zkratka SLI zcela jistě zní poněkud povědomě. Jak už je ale z nadpisu zřejmé, mohli jste se s tímto označením setkat dříve u grafických karet z dílen 3Dfx. Konkrétně se tehdy jednalo o 3D akcelerátory Voodoo 2, což byly karty ještě určené pro sběrnici PCI. A právě u nich bylo možné ke grafické kartě připojit dva vzájemně propojené akcelerátory Voodoo 2, přičemž jedna karta vykreslovala sudé a druhá liché řádky.

SLI režim v případě nForce 4 je o něco složitější, jelikož se jedná o grafické karty (nikoliv akcelerátory) a také PCI slotů bylo vždy na základní desce více a proto zapojení dvou Voodoo 2 nic nebránilo. V případě SLI režimu u PCI Express to tak jednoduché už není, jelikož jak všichni víme, tato sběrnice může být v několika rychlostních variantách (záleží na počtu linek) a konkrétně potřebný slot PCIe 16x se vyskytuje standardně osamoceně (stejně jako AGP). Jelikož jde ale o čipovou sadu nVidie, tak právě jedna varianta s označením nForce 4 SLI toto umožňuje a najdete na ní 2 sloty PCIe 16x (které ovšem využívají 16 linek dohromady - ne 32, jak by se mohlo zdát).

Do režimu SLI však lze připojit pouze některé typy grafických karet. Konkrétně se v této době jedná pouze o GeForce 6800 Ultra, 6800 GT a 6600 GT. Poznáte to i na první pohled, jelikož karta musí u horní hrany obsahovat speciální konektor, který je určen pro kablík sloužící k vzájemnému propojení s druhou identickou kartou. Mezi oběma konektory PCIe 16x se nachází ještě jeden atypický modul, který je nutno pro zapojení druhé karty otočit. Celý proces zobrazuje následující obrázek.


- pro zvětšení klikněte -

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama